Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη:Μουσείο Ολοκαυτωμάτων για τη Γενοκτονία του Πόντου

Έχει σημασία να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Μουσείο Ολοκαυτωμάτων αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Πόντου και της Μικρασίας, αναφέρει η παράταξη.

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων απευθύνει η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

«Έχει σημασία να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ως τόπο καταφυγής εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων και Μικρασιατών που γλίτωσαν τις θηριωδίες και των οποίων οι απόγονοι διαβιούν εδώ, ένα Μουσείο Ολοκαυτωμάτων αφιερωμένο μεταξύ άλλων στην διαρκή υπενθύμιση της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικρασίας και στην πληροφόρηση για αυτήν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση
 
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ξεκίνησε το 1915 με εκτοπισμούς πληθυσμών. Τα επόμενα  χρόνια και ώς το 1922, συνεχίστηκε με σφαγές, απαγωγές βρεφών και παιδιών, απαγχονισμούς, βίαιους εξισλαμισμούς και μαζικούς βιασμούς. Άνδρες όλων των ηλικιών μεταφέρθηκαν σε Τάγματα Εργασίας.

Ιστορικοί έχουν χαρακτηρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία ως ένα «Άουσβιτς εν ροή», γιατί οι ατελείωτες πορείες στις ερημιές της Ανατολής είχαν ως αντικειμενικό σκοπό την εξάντληση και εντέλει τον θάνατο για τους πιο αδυνάτους, ενώ ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονταν η άμεση απομάκρυνση και ο ξεριζωμός τους από τις προαιώνιες εστίες τους.

Οι απόγονοι όσων Ελλήνων του Πόντου γλίτωσαν από τη Γενοκτονία σήμερα αποτελούν οργανικό κομμάτι και της πόλης μας. Στο πέρασμα των χρόνων, έχουν συνεισφέρει σε διάφορους τομείς αναβαθμίζοντας το δημόσιο βίο και το ιδιαίτερο στίγμα της πόλης μας.

Η παγκόσμια αναγνώριση της Ποντιακής  Γενοκτονίας δεν θα επιφέρει μόνο την ηθική δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Θα δείξει την έμπρακτη διάθεση των εθνών να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, που μπορεί να διασφαλίσει την ανθρωπότητα από νέα ολοκαυτώματα και γενοκτονίες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα όφειλε να συστρατευτεί με θέρμη σε αυτήν την προσπάθεια. Αφενός, διότι στις μέρες μας η γειτονική Τουρκία κατέχει την μισή Κύπρο, ενώ επιμένει στις διεκδικήσεις αλλά και τις έμμεσες παρεμβάσεις της στην Θράκη, το Αιγαίο… ακόμα και στην Θεσσαλονίκη, εκβιάζει με την διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών, διεξάγει γενοκτονία σε βάρος του Κουρδικού λαού, εισβάλλει στην Συρία και καταστέλλει κάθε δημοκρατική φωνή που αντιστέκεται στον ισλαμοφασισμό του Ερντογάν.  Αφετέρου, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός και οι πρόθυμοι υπουργοί του, διάγουν μια εθνοκτόνα επίθεση σε βάρος της ιστορικής μνήμης αποσιωπώντας την τραγική μοίρα των Ελλήνων του Πόντου στην εκπαίδευση, στα τραπέζια ελληνοτουρκικού διαλόγου και αλλού.

Έχει σημασία να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ως τόπο καταφυγής εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων και Μικρασιατών που γλίτωσαν τις θηριωδίες και των οποίων οι απόγονοι διαβιούν εδώ, ένα Μουσείο Ολοκαυτωμάτων αφιερωμένο μεταξύ άλλων στην διαρκή υπενθύμιση της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικρασίας και στην πληροφόρηση για αυτήν.

Οι δράσεις των Ποντιακών Σωματείων και Συλλόγων και οι συνεχείς προσπάθειές τους για τη δίκαιη αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας αποτελούν κομμάτι της ζωής της πόλης μας, και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά τους, με την έμπρακτη συμμετοχή μας. Από τη μεριά μας, καλούμε όλες κι όλους να συμμετέχουν στις δράσεις που οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού σε όλη την Μικρά Ασία και τον Πόντο, σε κοινό μέτωπο πάλης μαζί με τους υπόλοιπους ιστορικούς λαούς της περιοχής, τους Αρμένιους, τους Κούρδους, και τους Ασσύριους.