Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Fail story το άνοιγμα Μπουτάρη στην Τουρκία

Χρειάζεται μπόλικος επαρχιωτισμός για να εκλάβει κανείς αυτόν τουρκικό απροκάλυπτο επεκτατισμό ως «ευκαιρία», τονίζει η παράταξη για τον κ. Μπουτάρη.

Γεωπολιτικό fail story χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» την προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να προσελκύσει τουρίστες από την Τουρκία.

Η παράταξη επισημαίνει ότι «το σύστημα της γειτονικής χώρας θεωρεί την επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη κάτι παραπάνω από «ταξίδι αναψυχής». Από κοινού το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν και οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι που συγκυβερνούν, έχουν επεξεργαστεί ένα αφήγημα που πλέον στην κοινωνία είναι δυστυχώς κυρίαρχο». Συμπληρώνει δε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ως μία από «τις πατρίδες της καρδιάς μας».

«Χρειάζεται μπόλικος επαρχιωτισμός για να εκλάβει κανείς αυτόν τον απροκάλυπτο επεκτατισμό ως «ευκαιρία». Ο δήμαρχος που θέτει ως κριτήριο προοδευτικότητας τις παρδαλές κάλτσες και το αν μιλάει θεσμικά με τον τρόπο που κουβεντιάζει μαζί με τους φίλους του στα μπαράκια, διαθέτει αρκετό από αυτόν» σχολιάζει η παράταξη για τον κ. Μπουτάρη.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, εξαιτίας του αποτρόπαιου ρεκόρ αυταρχισμού και επεκτατικότητας που επιδεικνύει ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, ακούει Τουρκία και παθαίνει αλλεργία. «Και δεν είναι μόνο τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, ο επεκτατισμός του ευρύτερου ισλαμικού κινήματος είναι ένα ζήτημα που αφορά και στο εσωτερικό της Ευρώπης: Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές των Βρυξελλών, λογουχάρη, κατεβαίνουν 3 ισλαμικοί σχηματισμοί, ο ένας μάλιστα αυτοαποκαλείται «Ισλάμ», και θέλει να επιβάλει την Σαρία στην πρωτεύουσα του Βελγίου», τονίζει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», το «άνοιγμα στην Ανατολή» που υπερασπίζεται ο Γιάννης Μπουτάρης σαν να είναι ο ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου της κωμωδίας Καλώς ήλθε το δολλάριο ισοδυναμεί με το να γυρίσουμε την πλάτη μας στη Δύση.

«Με αυτό το σκεπτικό, καταψηφίσαμε τους τουριστικούς χάρτες που εξέδωσε ο Δήμος υπό την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -οι οποίοι, μάλιστα, είναι γραμμένοι σ’ ένα συνδυασμό αγγλικής και τουρκικής, το παρακάνουν με τα περίφημα «Οθωμανικά μνημεία», παραλείποντας να συμπεριλάβουν και τα ελληνικά. Πραγματικά, διαβάζοντάς τον, ο επισκέπτης δεν καταλαβαίνει αν βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη ή στο… Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει επίσης ελληνικά μνημεία», σημειώνει.

Η παράταξη τονίζει ότι ο Γιάννης Μπουτάρης επιλέγει να αφήσει το πολιτικό του στίγμα φορώντας παρδαλές κάλτσες και συμπληρώνει πως «για εμάς το να μεταβληθούμε σε τουριστικό υποπαράρτημα της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας του Ταγίπ Ερντογάν, τιμώντας παράλληλα τον Χίτλερ της Ανατολίας δεν ενέχει κανένα στοιχείο προοδευτισμού ή κοσμοπολιτισμού».

«Αντίθετα, είναι μια πράξη επικίνδυνη που μεσομακροπρόθεσμα θα υπονομεύσει καίρια τις ελευθερίες τις δικές μας και των επερχόμενων γενεών, για τις οποίες βέβαια ο δήμαρχος δεν δίνει δεκάρα…», καταλήγει.