Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Εναλλακτική λύση για Χριστουγεννιάτικο στολισμό

Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο με καραβάκια από τους ταρσανάδες της Ιερισσού προτείνει η παράταξη - Πυρά κατά Πέγκα για τα περί «φουστανέλας»

Μία εναλλακτική πρόταση για τον χριστουγεννιατικό διάκοσμο της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσε να αναδείξει τον εγχώριο πολιτιστικό πλούτο, καταθέτει η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη, με αναφορά στους ταρσανάδες της Ιερισσού Χαλκιδικής.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και η απαξίωση του εγχώριου πολιτιστικού πλούτου», η παράταξη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ιερισσό του Δήμου Αριστοτέλη, 120 περίπου χιλιόμετρα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, βρίσκονται δυο ταρσανάδες που κατασκευάζουν ξύλινα σκάφη με τις παραδοσιακές πρακτικές -οι ρίζες των οποίων χάνονται μέσα στον χρόνο (για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο μπορεί να ανατρέξει εδώ). Σε αυτούς τους ταρσανάδες αναβιώνουν στιγμές μιας μακραίωνης μαστορικής παράδοσης, η οποία όπως συμβαίνει και με την λαϊκή αρχιτεκτονική, προσελκύει πλέον υψηλό, και μάλιστα διεθνές ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Διόλου παράδοξο, καθώς πλέον με την επέλαση της Τεχνικής, και κυρίως με αυτό που οι φιλόσοφοι έχουν ήδη καταγγείλει εδώ και 150 χρόνια ως αποξένωση του εργάτη από το προϊόν της παραγωγής του στα μεγα-συστήματα συναρμολόγησης που καθιστούν απρόσωπη την ίδια την διαδικασία της εργασίας, είναι εξαιρετικά σπάνια η επιβίωση τέτοιων πρακτικών.

» Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, για ένα Δήμο που επιθυμεί να αναπτύξει μια εναλλακτική αισθητική για τον στολισμό της πόλης, σαν τον δικό μας. Άραγε, δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την προσωρινή εγκατάσταση ενός εργαστηρίου σε κάποιο από τα περίπτερα της ΔΕΘ ή σε έναν παρόμοιο χώρο, που να είναι ταυτοχρόνως επισκέψιμος στο κοινό -το οποίο εργαστήριο να αναλάβει την κατασκευή ενός πρότυπου καραβιού προορισμένο να στολιστεί σε κάποια από τις κεντρικές πλατείες;

» Για τέτοιες δραστηριότητες μιλάμε όταν καλούμε την Διοίκηση να υιοθετήσει μια συνθετική αντίληψη «εκσυγχρονισμού της παράδοσής μας»: Ουσιαστικά πρόκειται για επένδυση στον οικείο πολιτιστικό πλούτο –πολύ σοβαρή σε ό,τι αφορά στην απόδοσή της, η οποία δεν έχει μόνο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και γενικό– μορφωτικό που διαχέεται σε όλη την κοινωνία…».

Σε υστερόγραφό της, η δημοτική παράταξη επιτίθεται στον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα, για τα περί «φουστανελών». «Επειδή στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκαν από πλευράς Αντιδημάρχου Τουρισμού απαξιωτικά σχόλια ότι τάχα "θέλουμε να φορέσουμε φουστανέλες", αν και δεν είμαστε εμείς που φωτογραφηθήκαμε προσφάτως ως τσολιάδες, έχουμε να απαντήσουμε το εξής: Για κακή μας τύχη, αντιπολιτευόμαστε μια ελληνική πολιτική ελίτ, αρκετά επαρχιώτικη έτσι ώστε να μην κατανοεί την σημασία που δίνουν «στας Ευρώπας» στο λεγόμενο "πολιτιστικό κεφάλαιο". Πληροφορούμε λοιπόν τον εν λόγω Αντιδήμαρχο ότι η σχετική προσπάθεια που με τις μικρές μας δυνάμεις έχουμε αναλάβει για την ανάδειξη του, είναι απολύτως σύγχρονη και ανταποκρίνεται πλήρως στις σχετικές αναζητήσεις και συζητήσεις που διεξάγονται εκεί».

«Το ότι μας κοροϊδεύει για κάτι τέτοιο, λοιπόν, από την θέση ισχύος όπου βρίσκεται, δείχνει ότι μάλλον εκείνος υπολείπεται στην επικαιρότητα των απόψεών του, κι όχι εμείς», καταλήγουν στην υποσημείωσή τους οι Μένουμε Θεσσαλονίκη.