Skip to main content

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε κεντρική Πορτογαλία και Κορσική

Η Πορτογαλία κατέγραψε χθες τον μεγαλύτερο αριθμό δασικών πυρκαγιών σε μια ημέρα» από την αρχή του έτους, με 220 εστίες φωτιές.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα καταλύματά τους στη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική Πορτογαλία και στην Κορσική, καθώς πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται και να αναζωπυρώνονται από την αλλαγή κατευθυνσης των ανέμων.

Στην Κορσική εδώ και περισσότερες από 24 ώρες μαίνονται πολλές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει περίπου 20.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ένας άνδρας που «θεωρείται ύποπτος ότι προκάλεσε το ξέσπασμα πέντε πυρκαγιών στην Μπαστιά», μια πόλη 40.000 κατοίκων στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, προφυλακίστηκε χθες βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα ο νομάρχης της Οτ-Κορς, Ζεράρ Γκαβορί.

Στο Καπ Κορς, το βορινό ακρωτήρι όπου ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η φωτιά έχει «σταθεροποιηθεί» στην ακτή αλλά παραμένει «ενεργή στην κοινότητα Σίσκο», διευκρινίζει ο νομάρχης.

Για «κόλαση» έκανε λόγο χθες βράδυ ο Κριστιάν Μπουρτσί, 50 ετών, κάτοικος του Σίσκο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τις φλόγες με δύο κουβάδες νερό και μια σωλήνα ύδρευσης», λέει αυτός ο δημόσιος υπάλληλος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα πάντα καίγονται.»

Τρία Καναντέρ εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά ώστε να βοηθήσουν τους 230 πυροσβέστες στο έδαφος, που έλαβαν ενισχύσεις 140 ανδρών από την ηπειρωτική νότια Γαλλία.

Πυροσβέστες και βομβαρδιστικά νερού έχουν επιστρατευθεί επίσης στην κεντρική Πορτογαλία προκειμένου να καταπολεμήσουν δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία σε πολλούς οδικούς άξονες.

Οι πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι εκείνες κοντά στην πόλη Αμπράντς, στον τομέα Σανταρέμ, και στο Αλβαϊαζέρε, στην περιοχή Λεϊρία, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Πατρίσια Γκασπάρ.

Μόνο για αυτές οι δύο φωτιές χρειάστηκε η κινητοποίηση σχεδόν 800 πυροσβεστών, περισσότερων από 250 οχημάτων, τεσσάρων βομβαρδιστικών αεροσκαφών νερού και δύο ελικοπτέρων.

«Η Πορτογαλία κατέγραψε χθες (Παρασκευή) τον μεγαλύτερο αριθμό δασικών πυρκαγιών σε μια ημέρα» από την αρχή του έτους, με 220 εστίες φωτιές, υπογράμμισε η Γκασπάρ.

Το επίπεδο του πορτοκαλί συναγερμού, τέταρτου στην πεντάβαθμη κλίμακα, θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το βράδυ της Δευτέρας, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων που κάνουν λόγο για ισχυρή ζέστη με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της χώρας, αλλά και με ισχυρούς ευμετάβλητους ανέμους.

(Φωτογραφία αρχείου)