Skip to main content

Μαίνεται η σφοδρή μάχη με τον Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη

Οι μαχητές του ISIS ορκίστηκαν σήμερα να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να προασπίσουν το τελευταίο τους οχυρό στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ορκίστηκαν σήμερα να «πολεμήσουν μέχρι θανάτου» για να προασπίσουν το τελευταίο τους οχυρό στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ιρακινών δυνάμεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεών τους, AMAQ.

«Οι μαχητές δεσμεύονται συλλογικά να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στη Μαϊντάν», μετέδωσε το AMAQ, αναφερόμενο στη γειτονιά κοντά στην όχθη του ποταμού Τίγρη, που αποτελεί την τελευταία θέση των τζιχαντιστών, την ώρα που διοικητές του ιρακινού στρατού δηλώνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πάρουν πλήρως τον έλεγχο της πόλης από τους τζιχαντστές από στιγμή σε στιγμή.

Δεκάδες στρατιώτες γιόρτασαν σήμερα ανάμεσα στα ερείπια στις όχθες του ποταμού Τίγρη χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της νίκης, μερικοί χόρευαν με μουσική που ακουγόταν από ένα φορτηγό και πυροβολούσαν στον αέρα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

Το κλίμα είναι λιγότερο εορταστικό ανάμεσα στο σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης, εκτοπισμένους έπειτα από μήνες μαχών, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς έξω από την πόλη, υπομένοντας και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου.

«Αν δεν υπάρξει ανοικοδόμηση και ο κόσμος δεν επιστρέψει στα σπίτια του και ανακτήσει την περιουσία του, τότε τί σημαίνει απελευθέρωση», είπε ο 43χρονος Μοχάμεντ Χάτζι 'Αχμεντ, έμπορος ενδυμάτων από τον καταυλισμό Χασάν Σαμ, ανατολικά της Μοσούλης.

Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι γραμμές άμυνας των ανταρτών πέφτουν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Βλέπουμε τώρα τα τελευταία μέτρα και μετά θα ανακοινωθεί η τελική νίκη. Είναι θέμα ωρών», είπε η παρουσιάστρια επικαλούμενη ανταποκριτές και τις δυνάμεις ασφαλείας που πολεμούν για την πτώση του τελευταίου οχυρού του ΙΚ στην Παλιά Πόλη.