Skip to main content

Μενδώνη: Μεταξύ 2027 και 2028 θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το ίδιο το μνημείο θα είναι ολοκληρωμένο το 2025, όμως «για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος απαιτούνται υποδομές»

Το 2027 με 2028 θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το ίδιο το μνημείο θα είναι ολοκληρωμένο το 2025. Όμως για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος απαιτούνται υποδομές από χώρους υγιεινής πάρκινγκ, ένας εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα παραμένουν οι επισκέπτες, γιατί το μνημείο το ίδιο δεν μπορούν να το επισκέπτονται περισσότερα από πέντε με οκτώ άτομα κάθε φορά. Είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο μας υποδεικνύει πόσοι άνθρωποι μπορούν να μπουν συγχρόνως μέσα στο ταφικό μνημείο», σημείωσε η ίδια.

«Επομένως, οι άλλοι θα πρέπει να έχουν έναν χώρο εκθεσιακό μουσειακό για να μπορούν να απασχοληθούν στα περίπου 20 λεπτά που θα διαρκεί η ξενάγηση των μικρών αυτών ομάδων. Αυτά όλα λοιπόν υπολογίζουμε με βάση τις μελέτες οι οποίες εκπονούνται, οι οποίες ωριμάζουν και πάντοτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027 – 2028, δηλαδή στο τέλος της προγραμματικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει να αποδοθεί και το μνημείο επισκέψιμο στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες», δήλωσε η υπουργός.