Skip to main content

Μέλος της «Εύξεινης Πόλης» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στον όμιλο για την εδαφική συνεργασία, προκειμένου να υλοποιήσει έργα μέσω κυρίως ευρωπαϊκών κονδυλίων, συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μέλος ενός από τους σημαντικότερους ομίλους που προωθούν τη διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία είναι από σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη». Ο όμιλος υλοποιεί έργα για λογαριασμό των μελών του αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις των εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, αλλά κυρίως τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην «Εύξεινη Πόλη», ενώ όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αθηνά Αηδονά, ο όμιλος «Εύξεινη πόλη» είναι η νέα μορφή οργάνωσης δικτύων Δήμων και Περιφερειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας που υποστηρίζονται από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ. Διαθέτει 36 μέλη και τα 31 από αυτά είναι δήμοι και τα υπόλοιπα αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς. Άρχισε τη λειτουργία του το 1995 ως Ελληνικό Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την κοινωνική, πολιτιστική, τουριστική, περιβαλλοντική και αγροτική ανάπτυξη. Το 2012, το ελληνικό δίκτυο μετατράπηκε σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας.

Όπως περιγράφεται, ο όμιλος έχει στόχο τη διαπεριφερειακή, διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία με αντικείμενο τη δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης στις περιοχές που καλύπτει το δίκτυο μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων σε τουριστικές πόλεις, η αγροτική ανάπτυξη μέσα από προγράμματα που εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εν λόγω περιοχών, η πολιτισμική ανάπτυξη με την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων κουλτούρας και πολιτισμικής ταυτότητας σε τοπικό επίπεδο, η πληροφόρηση, υποστήριξη, εκπαίδευση, κατάρτιση και προώθηση στην απασχόληση κοινωνικά ευπαθών ομάδων, η εξωστρέφεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των περιφερειών και η προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην «Εύξεινη Πόλη» θα συμμετέχουν ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στέλιος Βαλιάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, Δημήτρης Χατζηβρέττας και ο περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Σωτήρης Μπάτος.