Skip to main content

Μελόνι: Mε τη διάσκεψη της Ρώμης ξεκινά μια διαρκής συνεργασία για το μεταναστευτικό

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα «διοικητικό συμβούλιο» με εκπροσώπους χωρών που πήραν μέρος στη διάσκεψη

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης της Ρώμης αφιερωμένης στην ανάπτυξη και την μετανάστευση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, ότι « ξεκινά μια μακρόπνοη, διαρκής συνεργασία, διότι έγινε σαφές ότι υπάρχουν συγκλίνοντα συμφέροντα».

«Θα είναι μια ευρεία διαδικασία, με πολυετή προσπάθεια. Πρέπει να εργαστούμε με στόχο την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες προέρχονται και περνούν οι μετανάστες, να σταματήσουμε τα δίκτυα διακινητών και να οργανώσουμε ασφαλείς οδούς για την μετανάστευση», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μελόνι «πρέπει να βοηθηθούν, επίσης, οι χώρες που σηκώνουν το κύριο βάρος και υποδέχονται όσους αφήνουν πίσω τους βία και πολέμους. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας», πρόσθεσε.

«Η Αφρική δεν είναι φτωχή, είναι θύμα εκμετάλλευσης. Χρειάζεται μια ισότιμη συνεργασία. Παραδείγματος χάρη στον τομέα της ενέργειας: μπορούμε να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες στην παραγωγή ενέργειας. Όταν καλύψουν τις ανάγκες τους, αν το επιθυμούν, μπορέσουν και να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές προς την Ευρώπη», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Κατέστησε σαφές, δε, ότι κύρια σημεία της διαδικασίας που ξεκινά από την σημερινή διάσκεψη, είναι αύξηση της συνεργασίας για τη διαχείριση των επαναπατρισμών, καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας σε αφρικανικές χώρες.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην σημερινή διάσκεψη, τις χώρες του MED5, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Τζόρτζια Μελόνι εξήγησε, δε, ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα «διοικητικό συμβούλιο» με εκπροσώπους χωρών που πήραν μέρος στην διάσκεψη, με στόχο συγκεκριμένες μελλοντικές πρωτοβουλίες και ότι θα οργανωθεί «διάσκεψη δωρητών», για την επίτευξη των διαφόρων στόχων.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος εργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο μέλλον, και σε πολλούς άλλους τομείς. Ώστε να δοθεί και πάλι, στην Μεσόγειο, ο κεντρικός της ρόλος και να μπορέσει να λειτουργήσει ως μοχλός κύριας σημασίας, όπως συνέβη επί τόσον καιρό, αρχίζοντας από τον πολιτισμό», ολοκλήρωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.