Skip to main content

Μελιττεύς: Το βραβευμένο μέλι του πυροσβέστη-μελισσοκόμου από τη Μεγάλη Παναγία

Ο Στέλιος Μάνδαλος δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια το μελισσοκομικό brand «Μελιττεύς» που έχει πάρει ήδη τα πρώτα διεθνή του… παράσημα σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Όταν βγάζει τη στολή του πυροσβέστη, φορά εκείνη του μελισσοκόμου, που έχει μάλιστα βραβευθεί σε γνωστούς διαγωνισμούς σε Λονδίνο και Ντουμπάι. Ο Στέλιος Μάνδαλος από τη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια το μελισσοκομικό brand «Μελιττεύς» που έχει πάρει ήδη τα πρώτα διεθνή του… παράσημα, έχει πετύχει όμως παράλληλα και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, που τον έχει στηρίξει πολύ. Μάλιστα, ένα από τα μέλια του, αυτό της βελανιδιάς-οξιάς είναι πολύ ασυνήθιστο και έχει κάνει αίσθηση εντός και εκτός συνόρων.

Τον περισσότερο χρόνο της μελισσοκομικής περιόδου ο Στέλιος Μάνδαλος, που διαθέτει σήμερα 180 μελίσσια, βρίσκεται στο Άγιον Όρος, από όπου συλλέγει το μέλι καστανιάς. Το μέλι βελανιδιάς-οξιάς συλλέγεται από τον Κάκαβο, το μέλι Πεύκου από τη Σιθωνία και το μέλι ερείκης από τη Μεγάλη Παναγία. Τα προϊόντα του έχουν τοποθετηθεί σε καταστήματα στη Μεγάλη Παναγία και την Ουρανούπολη, ενώ φτάνουν και μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στα σχέδια όμως του μελισσοκόμου-πυροσβέστη είναι η δημιουργία από το επόμενο καλοκαίρι ενός πρατηρίου σε παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, ώστε να στοχεύσει στην τουριστική αγορά, ενώ το Νοέμβριο σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα μελισσοκομικό εργαστήριο-συσκευαστήριο.

«Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και η μελισσοκομία απαιτητική. Όμως η αγάπη μου γι’ αυτή με κάνει να τα ξεχνάω όλα. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούριο για την οργάνωση της κοινωνίας των μελισσών, τις εργασίες και τις ειδικότητές τους. Με εντυπωσιάζουν διαρκώς» λέει στη Voria ο Στέλιος Μάνδαλος, που στις περιπολίες του ως πυροσβέστης –η βάση του είναι στις Καρυές του Αγίου Όρους- έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί από κοντά πώς εξελίσσεται η ανθοφορία και να μεταφέρει την εμπειρία του από τη φύση στα μέλια του.

Η αρχή στο Άγιον Όρος

Ο Στέλιος Μάνδαλος άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία ήδη από το 2007 μαζί με τον πατέρα του. Οι δυο τους έκαναν κάποιες εργασίες στη Μονή Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος και ακολουθούσαν έναν από τους μοναχούς στα μελίσσια του. Κάπως έτσι γεννήθηκε το ενδιαφέρον για τις μέλισσες, το οποίο ο γέροντας αντιλήφθηκε και τους χάρισε πέντε μελίσσια. Με αυτά ξεκίνησαν και τα μετέφεραν στη συνέχεια στη Μεγάλη Παναγία. Με τα χρόνια τα μελίσσια έφτασαν τα 180, με τον Στέλιο Μάνδαλο να περνά μόνος του πλέον από την ερασιτεχνική ενασχόληση στην επαγγελματική. Η πίστη του μάλιστα στους καρπούς των προσπαθειών του τον οδήγησε να αναζητήσει και τη διεθνή επιβεβαίωση. Έτσι, το 2021 και το 2022 συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό London Honey Awards, παίρνοντας την πρώτη χρονιά χρυσό βραβείο για το μέλι καστανιάς και ασημένιο για το μέλι ερείκης και τη δεύτερη χρυσά βραβεία για τα δύο αυτά μέλια, αλλά και για το μέλι βελανιδιάς-οξιάς. Το δε 2022 συμμετείχε και στον διαγωνισμό International Taste Awards στο Ντουμπάι, όπου το μέλι καστανιάς «Μελιττεύς» κέρδισε το ασημένιο βραβείο.