Skip to main content

Μελισσοκόμοι γέμισαν με άδειες κυψέλες την παραλία της Θεσσαλονίκης - «Νοθευμένα σχεδόν όλα τα μέλια στην αγορά» (φωτο+vid)

Οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να σταματήσουν οι αθρόες ελληνοποιήσεις μελιού, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομική επιβίωσή τους

Με άδειες κυψέλες γέμισε η περιοχή μπροστά από τον Λευκό Πύργο, κατά μήκος της παραλίας Θεσσαλονίκης, από μελισσοκόμους που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους.

Ως βασικά τους προβλήματα αναφέρουν τις ελληνοποιήσεις και το υψηλό κόστος παραγωγής. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ζητούν να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού στη χώρα μας, προκειμένου να μην απειλείται η δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να επιβιώσουν.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης, έφεραν μαζί τους μέλια παραγωγής τους και μέλια από σούπερ μάρκετ για να δοκιμάσει ο κόσμος και να καταλάβει τη διαφορά. «Σχεδόν όλα τα μέλια που πωλούνται στην αγορά είναι νοθευμένα. Μόνο από τη δοκιμή το καταλαβαίνει κανείς», είπαν. Μοίρασαν, μάλιστα, και φυλλάδια με σκοπό ο κόσμος να σταματήσει για να δοκιμάσει τα μέλια τους.

Image

Το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Παντελής Καραγουδάκης, είπε πως τα πρόβληματά τους χρόνο με τον χρόνο γίνονται χειρότερα. Αυτά είναι οι ελληνοποιήσεις, η απαγόρευση εισόδου στα δάση και το υπερβολικό κόστος παραγωγής, όπως σημειώνει. «Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, έρευνα της ΕΕ έχει δείξει πως σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι πάνω κάτω νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με ένα τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό», εξήγησε και πρόσθεσε πως οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. «Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, βλέπουμε τις 27 ώρες της ΕΕ να είναι κρυμμένες στην πίσω πλευρά», είπε. «Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στους τόπους παραγωγής. Όταν μας απαγορεύουν με διάφορες αντισυνταγματικές διατάξεις να πάμε στα δάση, και μας επιτρέπουν μόνο μέχρι τις 10 το πρωί να χρησιμοποιούμε τα καπνιστήρια, η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει σε τρομακτική μείωση της παραγωγής. Πέρυσι η παραγωγή έπεσε στο 80%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα αιτήματά μας δεν έχουν σχέση με χρήματα αλλά θέλουμε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες», κατέληξε.

Image

Από πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θεοφάνης Γρηγοριάδης, τόνισε πως το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν αυξηθεί 50-60%. «Το βαζάκι που συσκευάζουμε το μέλι μας κόστιζε 17 λεπτά τιμολογημένο και τώρα έφτασε στα 47. Επίσης, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60. Δεν ζητάμε χρήματα, θέλουμε να μας αφήσουν να μπούμε στα δάση γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Εμείς προσέχουμε τα δάση, είναι λίγες οι περιπτώσεις που φωτιές ξεκινούν από λάθος χειρισμούς των μελισσοκόμων», κατέληξε.

Όπως σημειώνουν οι μελισσοκόμοι, τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρέασαν ήδη από την προηγούμενη άνοιξη τη χώρα μας και κορυφώθηκαν με τις πλημμύρες και τις φωτιές, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μείωσαν έως και 70% την ετήσια παραγωγή μελιού. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα αρκετοί μελισσοκόμοι να πουλάνε τα μελίσσια τους και λιγότερα νέα άτομα να ασχολούνται με τον κλάδο.