Skip to main content

Το μέλι της Ανατολικής Χαλκιδικής εντάσσεται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης

Έπειτα από πρωτοβουλία του δήμου Αριστοτέλη και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Συνεργατική προσπάθεια ένταξης του βιολογικού μελιού της Ανατολικής Χαλκιδικής σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ,μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ξεκινά τον Σεπτέμβριο με την αρωγή της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του δήμου Αριστοτέλη.

«Πρόκειται για ενδιαφέρον προωθητικό και αναπτυξιακό βήμα», λέει ο δήμαρχος Αριστοτέλη και πρόεδρος ΔΣ της Σύμπραξης, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος τονίζει ότι η παραγωγική κοινότητα του δήμου φιλοδοξεί να «βγάλει ακόμη περισσότερο τους μελοπαραγωγούς από τα γεωγραφικά όρια της Ανατολικής Χαλκιδικής, στοχεύοντας σε μια ποιοτική συνεργασία με τη  γειτονική Θεσσαλονίκη ως πόλης ενταγμένης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO».

Από τον δήμο Αριστοτέλη σημειώνεται ότι το Μέλι Αρναίας, το Μέλι του Αριστοτελικού Όρους καθώς και το Αθωνικό Μέλι «αποτελούν για την Ανατολική Χαλκιδική προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, δεδομένου ότι τα μελίσσια των ντόπιων μελισσοκόμων τρυγούν σε τρεις περιοχές προστατευμένες από την ευρωπαϊκή συνθήκη natura 2000. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των ετικετών έχει βραβευθεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς «τυφλών» δοκιμών, ενώ δεκάδες είναι οι μελισσοκαλλιεργητές που παράγουν / εξάγουν εξαιρετικές ποικιλίες μελιού, βασισμένες στη βλάστηση του Χολομώντα, του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα».

Όπως υπογραμμίζεται, «μία από αυτές είναι το μέλι οξυάς, που παράγεται αποκλειστικά στη Μεγάλη Παναγία. Μία δεύτερη είναι αυτή του πευκομούμαρου, που παράγεται στην Ουρανούπολη από μελίσσια που τρυγούν στον  Άθωνα, ενώ ιδιαίτερο είναι το μέλι βελανιδιάς που παράγεται στο Στρατώνι από μέλισσες, που τρυγούν στα πυκνά δάση του Αριστοτελικού Όρους. Παράλληλα στην Αρναία – παραδοσιακή μελοπαραγωγική κοινότητα – παράγονται πευκόμελα, ανθόμελα, σουσουρόμελα, βαμβακόμελα, καστανόμελα, και λοιπά».

Επισημαίνεται από τον δήμο Αριστοτέλη πως «το βιολογικό μέλι της Ανατολικής Χαλκιδικής πέρα από τη χρήση του στα πιστοποιημένα ελληνικά πρωινά ξενοδοχείων, αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική και χρησιμοποιείται κατά κόρον από σπουδαίους chef πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή του KOUZINA. Η επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου προτείνει πάντα νέα πιάτα στους τοπικούς επιχειρηματίες της εστίασης, βασισμένα στην τοπική μελοπαραγωγή. Εκείνο που καθιερώθηκε και διαχρονικά ξεχωρίζει είναι το «μελωμένο χταπόδι» της Λουλουδιάς Αλεξιάδου, το οποίο θα βρείτε στην κάρτα μενού του Restaurant Akroyiali της Ολυμπιάδας».

«Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, που θα εντάξουν το βιολογικό μέλι της Ανατολικής Χαλκιδικής στα πρωινά και στα πιάτα τους, θα εφοδιασθούν με το σήμα ποιότητας ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ, καθώς και με τη λογοτυπημένη αναγνωριστική κάρτα (για το μπουφέ του πρωινού). Η προσπάθεια θα στηριχθεί από social media προωθητική καμπάνια με τίτλο "ας συνθέσουμε μύθους", απευθυνόμενη στην ελληνική και ευρωπαϊκή τουριστική αγορά», προσθέτει ο δήμος Αριστοτέλη στην ανακοίνωσή του.

«Ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για την ευκαιρία» συνεχίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη. «Πέρα από την ουσία του εγχειρήματος, μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη συνεργασίας και να ξεκινήσουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι συνδημιουργίας, που τόσο ανάγκη έχουν σήμερα οι σύγχρονοι τουριστικοί προορισμοί».