Skip to main content

Μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΝΕΟΙ»

Το 74,7% των νέων πιστεύει ότι η συναρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Το 74,7% των νέων πιστεύει ότι η συναρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού εξυπηρετεί στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που εκπόνησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΝΕΟΙ σε 320 νέους και νέες από 18 ετών και άνω με θέμα την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
Επίσης το 83% των Νέων θεωρεί ότι η επένδυση των κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας δε γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. 


Αναλυτικά τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

-Το 56,4 %  των Νέων δηλώνουν ότι το ύψος των δαπανών για προγράμματα εξοπλισμού είναι μεγάλο, το 29,8% ότι είναι αρκετό και το 14,9% ότι είναι μικρό. 
- Οι Νέοι σε ποσοστό 81,9% πιστεύουν ότι το ύψος των προμηθειών που δαπανάται για τη δημόσια υγεία έχει πολύ μικρή ανταπόκριση στην ποιότητα της περίθαλψης, ένα 11,7% αρκετή και ένα 6,4% πολύ. 
- Το 74,7% των νέων πιστεύει ότι η συναρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού εξυπηρετεί στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
- Το 83% των Νέων θεωρεί ότι η επένδυση των κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας δε γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
- Το 60,9% των Νέων δηλώνει ότι η αποκρατικοποίηση (Ολυμπιακή, ΟΤΕ κλπ) περιορίζει την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. 
- Οι Νέοι πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος γίνεται και αφορά:
α) στη διαφθορά  69,1%
β) στην αδιαφάνεια στις προμήθειες   62,8%
γ) σε δεκάδες νέοι Οργανισμοί, Γραμματείς, Σύμβουλοι, Επιτροπές κλπ  43,6%
δ) σε δαπάνες λειτουργίας δημοσίου  40,4%
ε) μισθούς και αμοιβές διοικήσεων ΔΕΚΟ κλπ   36,2%
στ) στο κόστος γραφειοκρατίας   35,1%
ζ) σε προσλήψεις  16%

 

Όταν ρωτήθηκαν σε περίπτωση που κατείχαν κάποια καίρια θέση, εάν θα αποτελούσε προτεραιότητά τους η εξοικονόμηση δαπανών, το 94,7% των νέων απάντησε θετικά.


Η πρόεδρος της ΜΚΟ ΝΕΟΙ,  κυρία Άννα Ευθυμίου, με την ιδιότητά της ως δικηγόρος και εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στο δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι: «η σπατάλη του δημοσίου χρήματος που γίνεται με τρόπο πρωτοφανή και ανεύθυνο τα τελευταία είκοσι χρόνια προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και τους πολίτες της χώρας και έχει καθοριστικό ρόλο στη σημερινή αρνητική κατάσταση των οικονομικών του κράτους, αλλά και της αγοραστικής δύναμης της κάθε οικογένειας.


Οι νέοι ως ενεργοί και ώριμοι πολίτες αποδεικνύουν από την παραπάνω έρευνα ότι αφενός είναι γνώστες της αλόγιστης σπατάλης του δημοσίου χρήματος σε διάφορους τομείς της κρατικής αρμοδιότητας και αφετέρου την καταδικάζουν.»