Skip to main content

Μελέτη για τη ΣΕΚΑΠ: Κατέβαλε φόρους μισού δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια

Τα ευρήματα της μελέτης για τον αντίκτυπο της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική οικονομία και κοινωνία παρουσίασε το Επιμελητήριο Ξάνθης.

Σε σχεδόν μισό δισ. ευρώ φτάνουν οι φόροι και εισφορές που έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο η ΣΕΚΑΠ την τελευταία 5ετία, δηλαδή από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στα χέρια της Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει από τη μελέτη που παρουσίασε σήμερα το Επιμελητήριο Ξάνθης με τίτλο «ΣΕΚΑΠ: Ο αντίκτυπος της εταιρείας στην Ελληνική Οικονομία & Κοινωνία», την οποία διενήργησε η εταιρεία Deloitte. Η συγκεκριμένη μελέτη εντάσσεται στην πιλοτική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου: «Οι μεγάλες εταιρείες της Ξάνθης» στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν μεγάλες εταιρείες της περιοχής μέσα από ειδικές έρευνες. Η σημερινή παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Στυλιανό Μωραΐτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ΣΕΚΑΠ, μέσω της αλυσίδα αξίας που συντηρεί, συμβάλει σε μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες για την οικονομία και την τοπική κοινωνία:

- Στηρίζει τους τοπικούς καλλιεργητές: Σημαντικό μέρος των προμηθειών καπνού αφορούν ελληνικές ποικιλίες, 40% εκ των οποίων προέρχεται από την Ξάνθη.

- Συνεισφέρει στο δημόσια έσοδα: Κατέβαλε 466 εκατ. ευρώ σε δημόσια έσοδα την τελευταία 5ετία, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο οποίος και προπληρώνεται από την ΣΕΚΑΠ ανεξαρτήτως αγοράς από τον τελικό καταναλωτή.

- Δημιουργεί απασχόληση: Την τελευταία πενταετία απασχολεί κατά μέσο όρο 190 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης ετησίως με συνολικό κόστος μισθοδοσίας €25,8 εκατ. ευρώ.

- Δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το εμπόριο: Συνεργάζεται με +100 διανομείς σε όλη την Ελλάδα, στους 34% εκ των οποίων έχει μερίδιο φωνής καπνού άνω του 50%.

- Ενισχύει τις εξαγωγές και τα τελωνειακά έσοδα: Τροφοδοτεί την οικονομία με 63 εκατ. ευρώ από εξαγωγές μεταξύ 2013 και 2017 και συνεισφέρει περίπου 70% των εσόδων του τελωνείου Ξάνθης

- Επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη: Κάθε 1 ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές αποδίδει:

• x€1,6 σε αμοιβές προσωπικού

• X€3,9 παραγόμενου προϊόντος

• x€1,9 προστιθέμενης αξίας

• x€28 δημοσίων εσόδων

- Συνολικά συντηρεί 330 θέσεις εργασίας ετησίως

Δείτε μία συνοπτική απεικόνιση της μελέτης, ΕΔΩ.