Skip to main content

Μελέτη ΑΠΘ: Πάρκο στο Αλλατίνη για βελτίωση του μικροκλίματος (φωτο)

Πρόταση διαμόρφωσης και αξιοποίησης του συγκροτήματος Αλλατίνη ως πολυλειτουργικό αστικό πάρκο από πτυχιακή εργασία φοιτήτριας του ΑΠΘ

Σε μια «πράσινη όαση» για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, με δέντρα και αρωματικά φυτά, θα μπορούσε να μετατραπεί ο εγκαταλειμμένος βιομηχανικός χώρος των μύλων Αλλατίνη, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική βελτίωση του μικροκλίματος.

Πρόταση διαμόρφωσης και αξιοποίησης του συγκροτήματος Αλλατίνη ως πολυλειτουργικό αστικό πάρκο, κατέθεσε, μέσα από την πτυχιακή της εργασία, στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Εδεσσα, η Ελένη Κωστελίδου με επιβλέποντες καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Μαριάνθη Τσακαλδήμη και Πέτρο Γκανάτσα.

Αν και για τον χώρο έχουν γίνει στο παρελθόν αρκετές προτάσεις αξιοποίησής του, όπως η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή η ανέγερση νέων οικοδομικών μονάδων, εντούτοις στην μελέτη υπογραμμίζεται ότι αυτός ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για την αύξηση του περιορισμένου αστικού πρασίνου, όπως και των ανοικτών χώρων αναψυχής, δημιουργώντας μια βιώσιμη, πιο ελκυστική και αειφορική πόλη.

«Με τη χρήση δασικών δομικών στοιχείων θα μπορούσε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα για τη βελτίωση του μικροκλίματος, αλλά και τη σύζευξη ανθρώπου και κατασκευών, κατά τον ομαλότερο τρόπο, με τη διατήρηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής των υπαρχόντων κτισμάτων και την ανάδειξή τους με τη βοήθεια της βλάστησης» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η επιβλέπουσα καθηγήτρια Μαριάνθη Τσακαλδήμη.

Ο χώρος των μύλων Αλλατίνη εντάσσεται στον δήμο Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση περίπου 26 στρεμμάτων. Μέσα στα όρια του βιομηχανικού συγκροτήματος υπάρχουν αρκετά κτήρια τα οποία έχουν καταφέρει να διατηρηθούν, όσο το δυνατόν, αναλλοίωτα στο χρόνο, ενώ εντυπωσιακή είναι η καμινάδα διαμέτρου 3 μέτρων και ύψους 35,5, που είναι ορατή και από μακριά.