Skip to main content

ΜΕΛ: Η αποδοτική τουρκική επένδυση στη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης

Η βιομηχανία χάρτου, που από το 2012 εντάχθηκε στον τουρκικό όμιλο ΡΑΚ, γιόρτασε τα 50 της χρόνια με επενδύσεις, εξαγωγές και κέρδη.

Με πάρτι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιόρτασε η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου Α.Ε. (ΜΕΛ), τα 50 xρόνια αδιάκοπης λειτουργίας της, έχοντας μόλις ολοκληρώσει- σαν μέλος πλέον από το 2012 του τουρκικού ομίλου PAK Group – ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πανηγυρική εκδήλωση παρών ήταν και ο πρόεδρος της Εταιρείας όπως και επικεφαλής του Τομέα Χαρτοποιΐας- Συσκευασιών του PAK Group κ. Suleyman Kaya, που  μιλώντας στη Voria.gr δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της ΜΕΛ, μίας εξαγωγικής βιομηχανίας που διαθέτει στην διεθνή αγορά το 65% της παραγωγής της, έχοντας αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, μετά και τις τελευταίες επενδύσεις, στις 130.000 τόνους επιχρισμένου χαρτονιού.

«Η απόκτηση της ΜΕΛ έχει συνολικά ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου καθώς με την Kartosan, το μεγάλο παραγωγικό μας συγκρότημα, η ετήσια δυναμικότητά μας φτάνει στο ικανοποιητικό επίπεδο των 400.000 τόνων. Οι ανάγκες της τουρκικής αγοράς είναι πολύ μεγάλες γι’ αυτό και μέρος των εξαγωγών της ΜΕΛ απορροφάται στη Τουρκία. Έχουμε πάντοτε τα μάτια μας ανοικτά για νέες συμφέρουσες αγορές, αλλά προς το παρόν είμαστε σε καλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Kaya χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη την επένδυση στη ΜΕΛ.

Στην πορεία της αναπτυσσόμενης και κερδοφόρας ΜΕΛ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Ευθύμιος Ναλμπάνης, ο οποίος υπογράμμισε το εξωστρεφές προφίλ της βιομηχανίας που εξάγει σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Η ΜΕΛ, με το δεύτερο σκέλος του 5ετούς επενδυτικού της προγράμματος και την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας αναμένεται να προσθέσει ως και 15 εκατομμύρια ευρώ στις πωλήσεις της, τόνισε ο CEO της χαρτοβιομηχανίας, μίας εταιρείας που άντεξε στις δυσκολίες, ανασυντάχθηκε και αναπτύσσεται απασχολώντας σήμερα 193 άτομα προσωπικού.

Σύντομο χαιρετισμό για τα 50χρονα της ΜΕΛ απηύθυνε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας βάσει στρατηγικού σχεδίου, στη σημασία της κυκλικής οικονομίας που προωθείται με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση, στόχους που υπηρετεί και μία περιβαλλοντική βιομηχανία, όπως χαρακτήρισε τη ΜΕΛ, καθώς αξιοποιεί για την παραγωγή και δευτερογενείς πόρους.

Στη σημαντική παρουσία και λειτουργία της ΜΕΛ για τη βορειοελλαδική βιομηχανία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ωστόσο προς τον κ. Φάμελλο, ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που είναι βασικός συντελεστής διαμόρφωσης της λειτουργικής κερδοφορίας.

Παρόντες στην γιορταστική εκδήλωση ήταν πρόεδροι φορέων, επιχειρηματίες όπως επίσης ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Οrhan Yalman Okan.