Skip to main content

Μείωση τζίρου για 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Καρδίτσα

Στο κόκκινο σχεδόν έφθασε ο δείκτης δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος για τους επιχειρηματίες του νομού Καρδίτσας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, που παρουσιάζε
Η μειωμένη πελατεία  κατά 43,1% και ο ανταγωνισμός κατά 37,9% είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι  επιχειρήσεις της Καρδίτσας με συνέπεια να παρουσιάζουν κάμψη πωλήσεων, για την  οποία διαβλέπουν να συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά, αλλά παρά την κατάσταση αυτή το 56% περίπου των επιχειρηματιών δηλώνει ικανοποιημένο  από την πορεία της επιχείρησης του. Ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος για τους επιχειρηματίες της Καρδίτσας   φθάνει σχεδόν στο κόκκινο.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν  για την επιχειρηματικότητα στην Καρδίτσα, σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας  σε δείγμα 58 επιχειρήσεων  από τις οποίες  το 46,3% αυτών ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ατομικής νομικής μορφής κατά 68%, ενώ με ποσοστό 43,9% κατατάσσονται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Ιδιαίτερα δυσμενές εμφανίζεται το  οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του νομού Καρδίτσας γιατί καταγράφει  εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας 4,67, (όταν το 5 είναι ο μέγιστος βαθμός δυσκολίας), έναντι 3,9 που ήταν ο αντίστοιχος δείκτης το 2009. 
 Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων των εταιριών στην Καρδίτσα, το 57,9% των επιχειρηματιών δήλωσαν μείωση, έναντι  43,5% το 2009. Ωστόσο αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 12,3% των επιχειρηματιών, έναντι 17,4% το 2009. Βέβαια στην έρευνα του 2009 πρόεβλεπε περαιτέρω μείωση του τζίρου για το 29,3%, το οποίο όμως φέτος έφθασε σχεδόν το 58%. Πρόκειται για μια απόκλιση που δείχνει την συρρίκνωση των πωλήσεων, που ξεπέρασε κατά πολύ τις περσινές προβλέψεις.  Σταθερότητα είχαν δηλώσει το 58,5% ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών τους επόμενους δώδεκα μήνες είχε δηλώσει το 12,2% του συνολικού δείγματος.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες καταδεικνύουν μείωση σε ποσοστό 51%, ωστόσο σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών το 41,2%, που προβλέπουν σταθερότητα του κύκλου εργασιών στους επόμενους δώδεκα μήνες  41,2%. Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα μείωση του κύκλου εργασιών  του κλάδου σε σχέση με πέρυσι δήλωσε το 74,1%. Στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 69,8%. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου που δραστηριοποιούνται τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 64% αυτών δήλωσαν μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 53,8%
Όσον αφορά στο βαθμό ικανοποίησης από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης το 27,3% των επιχειρηματιών δήλωσαν ότι  είναι πολύ ικανοποιημένοι και το 29,1% είναι  πάρα πολύ ικανοποιημένοι (29,1%). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του 2010 εμφανίζουν περισσότερο ικανοποιημένους τους επιχειρηματίες, αφού με βάση την έρευνα του 2009 το 33% των επιχειρηματιών ήταν  μέτρια ικανοπιοημένοι και το 37% δήλωναν  έως πολύ ικανοποιημένοι  από την πορεία της επιχείρησής τους.

Στον τομέα της απασχόλησης  το 76,4% των επιχειρηματιών δήλωσαν πως ο αριθμός του προσωπικού τους έχει παραμείνει σταθερός. Μείωση προσωπικού δήλωσε το 16,4% ενώ το ποσοστό μείωσης στην έρευνα του 2009 ήταν 21,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 69,2% εκτίμησε ότι θα παραμείνει σταθερό ενώ το 25% εκτιμά μείωση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η επιχειρηματική ευκαιρία φέτος , καθώς το 43,4% ότι έναυσμα για την εκκίνηση της επιχείρησή τους αποτέλεσε η αντίληψη μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2009 η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας συγκέντρωνε μόλις το 15%.

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση σε νέο κλάδο την επόμενη τριετία, περίπου οι μισοί επιχειρηματίες  το 51,9% εμφανίζονται αρνητικοί,  ενώ ανάλογη είναι η εικόνα σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής νέων προϊόντων/υπηρεσιών , καθώς το 51% δήλωσε σίγουρα Όχι.  Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2009 το ποσοστό των επιχειρηματιών που ήταν αρνητικοί στην παροχή νέων προϊόντων/υπηρεσιών έφθανε στο 43,5%, ωστόσο υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό 30,4% που δήλωναν ξεκάθαρη πρόθεση να εμπλουτίσουν το portfolio προϊόντων τους.

Οι επιχειρήσεις της Καρδίτσας δεχν έχουν καλή σχέση με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, καθώς το  82,1% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι  δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου που αφορούν στην επιχείρηση. Η κατάσταση των επιχειρήσεων της Καρδίτσας αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 58,9% των επιχειρηματιών δηλώνει αρνητικά στο ενδεχόμενο ανάλογης μελλοντικής δραστηριοποίησης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της ετήσιας μελέτης με τίτλο «Τοπική οικονομία & Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υλοποιεί με πρωτοβουλία του το Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας από το 2006. Για την έρευνα έγινε  συλλογή δεδομένων   από Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ είχε και την  υποστήριξη του Δικτύου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.