Skip to main content

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών ζητούν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% από 1 Ιανουαρίου και μείωση των εργοδοτικών εισφορών των εξαγωγικών επιχειρήσεων ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Tη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, από 1 Ιανουαρίου και μείωση των εργοδοτικών εισφορών των εξαγωγικών επιχειρήσεων προτείνει με επιστολή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, προς τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην πρώτη επιστολή εκφράζεται ικανοποίηση για την προσπάθεια του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να προωθήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που να βασίζεται στην εξωστρέφεια, ενώ ζητείται η συνέχιση της προσπάθειας, με μέτρα που θα λειτουργήσουν προσθετικά στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη λήψη δυναμικών πρωτοβουλιών και προτείνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό αποτελεί πρόσθετο κίνητρο απευθείας στήριξης, που δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και επομένως αισιόδοξες προοπτικές για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Με τη δεύτερη επιστολή ο Σύνδεσμος επανέρχεται στην εξαγγελθείσα μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων σταδιακά έως το 2013, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του άμεσα, καθώς αποτελεί ανάσα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και συμβάλλει αποφασιστικά στη διασφάλιση θέσεων απασχόλησης.

Ο ΣΒΒΕ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, με έναρξη εφαρμογής από 1ης Ιανουαρίου 2011 χωρίς κλιμάκωση του ποσοστού μείωσης έως το 2013, αλλά να ισχύσει από την αρχή το ποσοστό 25%. Επιπλέον, με σκοπό την άμεση έναρξη εφαρμογής του μέτρου προτείνεται η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης του δεσμεύοντος την επιχείρηση, ότι θα τηρηθούν οι όροι και προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξή της στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό και τη διενέργεια αναδρομικών ελέγχων διασφαλίζεται η συνέπεια των επιχειρήσεων στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ολοκληρώνοντας, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην άμεση εφαρμογή του μέτρου ενέχει τον κίνδυνο ελαχιστοποίησης των αναμενόμενων ωφελειών, καθώς η ανάγκη για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι απαραίτητη στην παρούσα χρονική περίοδο.