Skip to main content

Μείωση των επενδύσεων το 2010 προβλέπει η Κατσέλη

Προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές, χρειάζονται βαθιές τομές, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας στο συνέδριο του Econ
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία απαιτεί βαθιές τομές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

«Το ΠΣΑ προβλέπει συγκεκριμένες αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα που προβλέπουν περιστολή σπατάλης στο δημόσιο και συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς», όπως είπε.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι το 2010 αναμένεται περαιτέρω μείωση των επενδύσεων και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η επενδυτική συρρίκνωση, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων και η οικονομική αβεβαιότητα που εντάθηκε λόγω των μεγάλων αποκλίσεων που παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην έλλειψη ρευστότητας, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι «αν και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν σε προνομιακή θέση, η παροχή ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε, μετακυλίοντας το κόστος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία».

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης ότι πρέπει να μπει τέλος στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, καθώς στην παρούσα φάση «για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα πρέπει να είναι ήρωας».