Skip to main content

Μείωση εγκληματικότητας έφερε η ομάδα ΔΙΑΣ

Ασφαλέστερες είναι οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης, η οποία περιπολεί καθημερινά με δεκάδες μοτοσικλέτες την πόλη. Τι δείχνουν τα στοιχεία για κλοπές οχη
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Ασφαλέστερες είναι οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ), η οποία περιπολεί καθημερινά με δεκάδες μοτοσικλέτες την πόλη. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΑΔΘ), η εγκληματικότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά, καθώς η έντονη παρουσία αστυνομίας λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κακοποιούς.

Ενδεικτικά, από τα τέλη Μαρτίου, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά η υπηρεσία, μέχρι τις αρχές Ιουλίου διαπιστώθηκε μία μείωση της τάξης του 84%  στις ληστείες οικονομικού ενδιαφέροντος όπως οι τράπεζες και οι χρηματαποστολές.

Αντίστοιχα, οι κλοπές οχημάτων και οι διαρρήξεις έχουν μειωθεί συνολικά κατά 50%. Ιδιαίτερη όμως είναι η συμβολή της ομάδας ΔΙΑΣ στην πάταξη του μικροεγκλήματος όπως είναι οι αρπαγές τσαντών. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας αυτές έχουν μειωθεί κατά 45% του τελευταίους τέσσερις μήνες.

Εντυπωσιακές είναι και οι παρεμβάσεις της ΔΙΑΣ, καθώς οι άνδρες της ομάδας έχουν προχωρήσει σε περίπου 1.005 συλλήψεις (12-13 συλλήψεις κατά μέσο όρο την ημέρα). Παράλληλα, οι προληπτικοί έλεγχοι υπόπτων φτάνουν τους 8.000 το μήνα, ενώ οι έλεγχοι σε οχήματα τους 4.000 το μήνα.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας είναι η σύλληψη των δραστών εν τω πράττεσθαι, καθώς η ανταπόκριση της ομάδας στο συμβάν είναι από 30 μέχρι 45 δευτερόλεπτα. Χαρακτηριστικά, στις αρπαγές τσαντών όπου είχαμε τεράστιο πρόβλημα έχει σημειωθεί δραματική πτώση στον αριθμό των περιστατικών εξαιτίας της άμεσης επέμβασης της ΔΙΑΣ», σημειώνει ο αστυνομικός υποδιευθυντής και προϊστάμενος της ομάδας ΔΙΑΣ, κ. Κωνσταντίνος Ντελής και συνεχίζει: «Εάν δεν υπήρχε η συνεχής αστυνόμευση, θα υπήρχε σίγουρα περαιτέρω σταδιακή αύξηση της εγκληματικότητας».  

Οι 460 περίπου «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» που απασχολούνται στο σώμα έχουν συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Οι περιπολίες γίνονται σε περιοχές εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και πάνω σε κάθε μηχανή επιβαίνουν δυο αστυνομικοί. Τα άτομα που στελεχώνουν τη νέα αυτήν υπηρεσία έχουν περάσει από εκπαίδευση με ασκήσεις φυσικής κατάστασης και χρήσης χειροπεδών και κλομπ, ενώ έχει γίνει και αξιολόγησή τους στη γρήγορη οδήγηση δικύκλου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους έχουν μάθει πώς να ενεργούν σε διάφορα περιστατικά με τη βοήθεια σχετικών «σεναρίων», ώστε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του εγκλήματος.

«Έχουμε πετύχει τον στόχο μας στο μέγιστο βαθμό και είμαστε κοντά στον πολίτη. Όλη την ημέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, είμαστε δίπλα τους. Στη γειτονιά τους, στο μαγαζί τους, στο δρόμο. Όπου μας χρειαστεί είμαστε στο πλευρό του», αναφέρει ο κ. Ντελής.

Με την αναδιάρθρωση των δήμων που θα φέρει ο «Καλλικράτης», πάντως, θα γίνει και ο ανάλογος σχεδιασμός, ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά στις περιπολίες και να ενισχυθεί περισσότερο το έργο της ομάδας ΔΙΑΣ. Εξάλλου από τη Δευτέρα το έργο του «Αστυνομικού της γειτονιάς» θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.