Skip to main content

Μείωση απολαβών στο δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις ΑτΕ και ΤΤ

Η μείωση των απολαβών στο δημόσιο τομέα και το επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, άφησαν ικανοποιημένους τόσο τους επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου όσο και τον Άγγλο υπου
Με τον Άγγλο ομόλογό του Alistair Darling συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο Λονδίνο, στον απόηχο των χθεσινών του εξαγγελιών ότι ηκυβέρνηση θα προβεί σε μείωση κατά 4% των απολαβών στον δημόσιοτομέα, ενώ θα ακολουθήσει και ένα επιθετικό πρόγραμμααποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση πήρε τις σωστές αποφάσεις και προχωρά με σοβαρές και σε βάθος προσπάθειες  για το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση με τον Άγγλο υπουργό Οικονομικών.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, συναντήθηκε με τον Άγγλο ομόλογό του, για να του παρουσιάσει αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την «σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, για να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αυτός ήταν ο λόγος της χθεσινής συνέντευξης που παρέθεσε στους Financial Times. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αποφέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα και ότι το χρέος θα τεθεί υπό έλεγχο έως το 2012.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του κατά των οίκων αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Μετά τη χθεσινή του συνάντηση στο Σίτι του Λονδίνου με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών ομίλων το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται, ωστόσο ο διεθνής οίκος Standard & Poor΄s επέλεξε τη δεδομένη στιγμή για να ανακοινώσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, για την οποία είχε προειδοποιήσει στις 7 Δεκεμβρίου, αν και μπορούσε να την κάνει σε διάστημα δύο μηνών.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια της ημέρας, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.


Μείωση των μισθών στο Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Επαφές με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών ομίλων και μέσων ενημέρωσης στο Σίτι του Λονδίνου είχε τη χθεσινή μέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση κατά 4% των απολαβών στον δημόσιο τομέα, ενώ εξήγγειλε και ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7%, αντί του 9,3% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενική μείωση των επιδομάτων, η οποία θα επιφέρει πραγματική μείωση κατά 4% των απολαβών στον δημόσιο τομέα, ενώ μίλησε και για περιθώρια περαιτέρω περικοπών.

Ακόμα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να βρίσκονται στο επίκεντρο. Από τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί, το 2010, ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα εξισωθούν και τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, όπως αυτά θα επιβληθούν από την ΕΕ, και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα των μέτρων θα είναι ορατά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2010.