Skip to main content

Μείωση 0,8% της ανεργία στην Ισπανία το γ΄ τρίμηνο

Μικρή μείωση της τάξης του 0,8% καταγράφει η ανεργία στην Ισπανία, η οποία κατέχει το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ευρωζώνη, ωστόσο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλλαγή στάσης, όπως υπογράμμισε ο
Ο πρωθυπουργός της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο επεσήμανε την ύπαρξη «βελτίωσης» στην αγορά εργασίας της χώρας του, η οποία κατέχει το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ευρωζώνη, αλλά όχι και πραγματική «αλλαγή τάσης» σε ότι αφορά στην πορεία του επιπέδου της απασχόλησης.

«Η βελτίωση αυτή είναι ακόμη τόσο αδύναμη, ώστε δεν εγγυάται μόνιμη αλλαγή τάσης», δήλωσε σήμερα στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 29 Οκτωβρίου, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2007, στο επίπεδο του 19,79% έναντι 20,09% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο για την αντιμετώπιση της κατάστασης της απασχόλησης», προέβλεψε ο κ. Θαπατέρο.

Αναφερόμενος στους 4,574 εκ. ανέργους, ο κ.Θαπατέρο τόνισε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία αυτά με τη μέγιστη δυνατή προσοχή» καθώς καταδεικνύουν ότι «αντιμετωπίζουμε ακόμη κρίση», σημείωσε.

Η ισπανική οικονομία, που εξήλθε από την ύφεση στην αρχή του έτους, κατέγραψε ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, κατά 0,3% το δεύτερο, αλλά στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, «η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο και αναμένεται να επιταχυνθεί το 2011».