Skip to main content

Μειώσεις μέχρι και 20% στις συντάξεις φέρνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών από το 2018 θα φέρει μειώσεις μέχρι και 20% στο ύψος των συντάξεων.
Μειώσεις μέχρι και 20% στο ύψος των συντάξεων αναμένεται να επιφέρει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών από το 2018. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας στην οποία θα μπορεί ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή σύνταξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων, ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού. Σήμερα, το ποσοστό αναπλήρωσης στο ΙΚΑ είναι 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης, ενιαία για όλα τα έτη ασφάλισης (70% στα 35 έτη δουλειάς).

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις συνολικές ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την -καλύτερη- τελευταία πενταετία.

Το μεγαλύτερο βάρος των αλλαγών θα πέσει στους εργαζόμενους που πρωτοασφαλίστηκαν την περίοδο από 1/1/1983 ως 31/12/1992, ενώ το ίδιο καθεστώς θα διατηρήσουν όσοι πρωτοασφαλίστηκαν πριν το 1983.