Skip to main content

Μειώνουν τις τιμές της ελιάς στην Άρτα

Εξευτελιστικές χαρακτηρίζουν τις νέες τιμές οι ελαιοπαραγωγοί της Άρτας.
Σε αξιοσημείωτη μείωση της τιμής ελιάς προχωρούν οι έμποροι, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Άρτας, μέσω του αγροτικού συλλόγου της περιοχής Κομποτίου.

Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύουν τη σοδειά τους χωρίς να καθορίζουν τιμές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως οι έμποροι προτίθενται να προσφέρουν 80 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Άρτας, Ευάγγελου Μπέτσα, σε τοπική εφημερίδα του νομού.

Η φετινή παραγωγή ελιάς προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στους 17 χιλ. με 18 χιλ. τόνους περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού Άρτας. Λαμβάνοντας υπόψιν την περσινή τιμή της εμπορεύσιμης ελιάς, που ανήλθε στο 1,40 ευρώ το κιλό για τη πρώτη ποιότητα (μαύρη ελιά μεγάλου μεγέθους), οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν την προσφερόμενη τιμή των 80 λεπτών το κιλό εξευτελιστική.

Ακόμη, ορισμένοι κάνουν λόγο για το κόστος καλλιέργειας της ελιάς, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για δαπανηρή παραγωγή, η οποία απαιτεί τρεις με τέσσερις ψεκασμούς τον χρόνο, ενώ η δυσκολία συλλογής του καρπού χρειάζεται περισσότερα εργατικά χέρια και άρα περισσότερα μεροκάματα.

Αντιδράσεις καταγράφονται και από τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι αρνούνται να μαζέψουν τη σοδειά τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το κόστος συλλογής και μεταφοράς θα είναι μεγαλύτερο από τη τιμή πώλησης.

Α.Μ