Skip to main content

Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες στην πΓΔΜ

Μειώνει περαιτέρω η κυβέρνηση της πΓΔΜ τα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.
Μειώνει περαιτέρω η κυβέρνηση της πΓΔΜ τα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις

Συγκεκριμένα, με την πρόσφατη αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει φέτος 8 εκ. ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο ποσό.

Αρχικά προβλεπόταν ότι το κονδύλιο για το υπουργείο Άμυνας θα ανερχόταν στα 107 εκ. ευρώ για το 2010, όμως με την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού θα λάβει 99 εκ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό το κονδύλιο που χορηγείται στο υπουργείο Άμυνας ανέρχεται μόλις στο 1,4% επί του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 2% που ανερχόταν τα περασμένα χρόνια.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της πΓΔΜ, Μίροσλαβ Στογιάνοφσκι, ανέφερε ότι για την ομαλή λειτουργία και την άσκηση των καθηκόντων των ενόπλων δυνάμεων απαιτείται η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη μείωση των αμυντικών δαπανών επέκρινε έμμεσα, πριν μερικές ημέρες, και ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

«Χωρίς διαρκείς επενδύσεις, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας που επιτεύχθηκε όλα τα περασμένα χρόνια, μπορεί εύκολα να ατονήσει. Γι΄αυτό, το επόμενο διάστημα, πρέπει να αυξηθεί το ποσό για τις ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ, κατά τον εορτασμό για τα 18 χρόνια της ύπαρξης του Στρατού της πΓΔΜ.

Η Βουλή της πΓΔΜ, τον περασμένο Ιούνιο, ψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2010, το ύψος του οποίου μειώθηκε συνολικά κατά 76 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναπροσαρμογή και μείωση του προϋπολογισμού εξαιτίας της υστέρησης στα δημόσια έσοδα.