Skip to main content

Μειωμένες κατά 30% οι πυρκαγιές στο νομό Θεσσαλονίκης το 2009

Μειωμένες κατά 30% ήταν οι πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις του νομού Θεσσαλονίκης το 2009 σε σχέση με το 2008. Ωστόσο στο «κόκκινο» εξακολουθούν να παραμένουν τα δάση του Σέιχ Σου, του Κουρί και τ
Μειωμένες κατά 30% ήταν οι πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις του νομού Θεσσαλονίκης το 2009 σε σχέση με το 2008. Ωστόσο στο «κόκκινο» εξακολουθούν να παραμένουν τα δάση του Σέιχ Σου, του Κουρί και του Χορτιάτη, καθώς επίσης και η περιοχή των Ελαιώνων στην Πυλαία, όπου και θα πέσει όλο το βάρος καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει από την 1η Μαίου.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πασχάλης Μαυρομάτης, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη νομαρχία υπό την προεδρία του νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Θέμα της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο κ.Μαυρομάτης, την περσινή περίοδο σημειώθηκαν 160 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τα ανάλογα συμβάντα για το έτος 2008 ήταν 222. Επίσης, λιγότερα ήταν τα καμένα στρέμματα, συνολικά 1.663 στρέμματα, για το 2009 καθώς και οι φωτιές σε χωματερές.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζήτησε από όλους τους αρμόδιους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη «καλύτερο συντονισμό, καλύτερη ενημέρωση, άμεση αντιμετώπιση και άμεση δράση για περαιτέρω μείωση των πυρκαγιών».

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη «μάχη» κατά των πυρκαγιών θα ριχτούν φέτος 465 μόνιμοι αξιωματικοί και πυροσβέστες, συν 98 εποχιακοί υπάλληλοι. Στη διάθεσή τους θα έχουν 120 οχήματα, δύο πυροσβεστικά καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Τη βοήθεια τους, όποτε χρειαστεί, θα προσφέρουν και οι εθελοντικές οργανώσεις.

«Η υπόθεση των πυρκαγιών είναι υπόθεση όλων. Όπου κι αν συμβεί μας αφορά και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», πρόσθεσε ο υποστράτηγος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Τουλίκας.