Skip to main content

Μεϊμαράκης: Τα «καρφιά» προς Παπαμιμίκο και τα –ικός που τελειώνουν

Τι είπε από τη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ για τους Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη, Σαμαρά, Παπαμιμίκο, Παυλόπουλο και Καραμανλή.

Ευδιάθετος και με μεγάλες δόσεις χιούμορ στο λόγο του ήταν σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διήμερης επίσκεψής του στην πόλη.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε αισιόδοξος πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς νικήτρια από την πολύμηνη διαδικασία βγήκε η ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε μόνο λίγες αιχμές προς τον ανθυποψήφιό του, Κυριάκο Μητσοτάκη και κυρίως για την υπουργική θητεία του και τα «λάθη», που όπως είπε έκανε και στοίχισαν στη ΝΔ. Ενώ απέφυγε τις αιχμές προς τον κ. Σαμαρά ή τους δυο άλλους συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη.

Έδειξε όμως ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο με τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, για τον οποίο επιφύλαξε «καρφιά» σε ερώτηση της Voria.gr.

Παρουσία πλήθους «γαλάζιων» στελεχών στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στην οδό Μοναστηρίου, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε για τις εκλογές της Κυριακής ότι «όποιος και να είναι πρόεδρος, η ΝΔ θα βαδίσει το δρόμο προς τα εμπρός». Υποστήριξε ότι το κόμμα θα έχει κυβερνητική πρόταση πολύ συγκεκριμένη και εφόσον εκλεγεί θα γίνει συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη, με εισήγηση για την πολιτική τοποθέτηση της ΝΔ και το νέο οργανωτικό σχήμα του κόμματος που θα προσελκύσει περισσότερους πολίτες, αλλά και με μια σειρά παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού.


Όπως και να έχει πάντως, το κόμμα θα μετακομίσει, καθώς και ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακινηθούν τα γραφεία του «πιο κεντρικά και πιο κοντά στη Βουλή», κάτι που θέλει και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «απίθανο σενάριο» μια ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει άλλα υφεσιακά μέτρα στη Βουλή, όχι επειδή είναι αντιστασιακή ή αντιμνημονιακή, αλλά επειδή πιστεύει σε άλλο μίγμα πολιτικής που θα φέρει την ανάπτυξη, όπως είπε.

Τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας έσυρε τη χώρα σε εκλογές για να λύσει τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την... πλήρωσε τελικά η χώρα. Επέμεινε μάλιστα ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και τον προηγούμενο Ιανουάριο.



Φεύγουν τα –ικός

Ερωτηθείς για τις τάσεις στο κόμμα (μητσοτακικός, καραμανλικός, σαμαρικός κτλ.), ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι έντονες πολιτικές διαφορές στη ΝΔ δεν υπάρχουν, παρά μόνο στην εφαρμοσμένη πολιτική και στην προσέγγιση συγκεκριμένων ζητημάτων. «Οι διακρίσεις είναι τεχνητές. Τα –ικός θα εξαφανιστούν ή θα ελαχιστοποιηθούν πλήρως. Δεν επηρεάζομαι από τα –ικός, αλλά από την αξία των στελεχών και μόνο», δήλωσε.

Μιλώντας μάλιστα περί ανανέωσης του κόμματος είπε ότι «ανανέωση χωρίς αξιοκρατία σημαίνει ευνοιοκρατία και παρεΐστικη αντίληψη. Ανανέωση δεν υπάρχει ούτε με ηλικιακά κριτήρια. Θέλω το κόμμα (όπως υπαγόρευε και το κίνημα της Βόλβης...) να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς».

Παράλληλα προανήγγειλε επιστροφή στο μοντέλο του κόμματος μέχρι το 2009, όταν ο ίδιος ήταν γραμματέας στην Πολιτική Επιτροπή. Δηλαδή με ενεργούς πυρήνες τοπικών, νομαρχιακών, περιφερειακών και θεματικών οργανώσεων, αλλά με επικαιροποιημένο τρόπο και τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Παπαμιμίκος

Επίσης, είπε ότι συλλογικά θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και αφήνοντας αιχμή για τη λειτουργία του κόμματος την περίοδο μετά το 2009 είπε ότι «μέχρι τότε οργανωτικά λειτουργούσαμε καλά», επισημαίνοντας ότι ακολούθησε μια περίοδος λιγότερο δημοκρατικής και αποκεντρωμένης λειτουργίας.

Εκεί, ερωτηθείς από τη Voria.gr εάν η επόμενη μέρα με τον ίδιο αρχηγό συνεπάγεται και απομάκρυνση του νυν γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο κ. Μεϊμαράκης ήταν δηκτικός: «Ρωτήστε τον ίδιο αν αισθάνεται ότι μπορεί να μείνει και την επόμενη μέρα στη θέση του γραμματέα. Οι πρόεδροι, σύμφωνα με το καταστατικό που έχει φτιάξει ο κ. Παπαμιμίκος, μπορούν να αλλάζουν και να αμφισβητούνται, ο γραμματέας όμως ποτέ. Δεν υπάρχει καμιά διάταξη στο καταστατικό που να επιτρέπει την αμφισβήτηση του γραμματέα...».

Τζιτζικώστας

Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που επρόκειτο λίγη ώρα μετά να κάνει δήλωση εν όψει του δεύτερου γύρου, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι δεν επικοινώνησε μαζί του, παρότι το ήθελε και δε θα το κάνει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, επειδή ακόμη και οι κοινωνικές σχέσεις, όταν γνωστοποιούνται μεταφράζονται σε πολιτικά μηνύματα... «Δεν είναι πρέπον να επικοινωνήσω για να μη φανεί ότι υπάρχει συναλλαγή εν όψει της Κυριακής ή ότι του ζητώ στήριξη. Εγώ απευθύνομαι σε όλους. Κάθε υποψήφιος δεν είναι ιδιοκτήτης του ποσοστού που πήρε και δεν καθοδηγεί τους ανθρώπους που τον προτίμησαν. Αυτές οι αντιλήψεις είναι μακριά από όλους μας. Θα ήθελα πάντως να τον πάρω τηλέφωνο για τα χρόνια πολλά, αλλά θεωρώ ότι θα παρεξηγούμουν. Του τα εύχομαι όμως σήμερα δημοσίως... Μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επικοινωνήσω μαζί του και θα τον επισκεφτώ εφόσον είμαι πρόεδρος ως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Διατηρούμε άλλωστε μια πάρα πολύ καλή και αξιοπρεπή σχέση», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Καραμανλής - Παυλόπουλος

Ερωτηθείς για το αν εκπροσωπεί τον κ. Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι επικοινωνεί με τον κ. Καραμανλή, όπως επικοινωνεί και με το σύνολο των Νεοδημοκρατών, ακόμη και με βουλευτές της αντιπολίτευσης...

Όσο για το θέμα που ανέκυψε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κι από τη θέση του για κυβέρνηση συνεργασίας, τον υπερασπίστηκε λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί τα καθήκοντά του με ευπρεπέστατο τρόπο και ως εθνικό σύμβολο οφείλει να συμβάλει στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

Μητσοτάκης

Η μόνη αιχμή του κ. Μεϊμαράκη προς τον κ. Μητσοτάκη ήταν η απάντησή του περί μεταρρυθμίσεων: «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι απολύσεις», είπε αναφερόμενος μάλιστα σε υποθέσεις που «πλήγωσαν» τη ΝΔ ως κυβέρνηση (καθαρίστριες). «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λάθη σοβαρά που μας κόστισαν και δεν πρέπει να επαναληφθούν, στη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρέπει να διδαχτούμε από αυτά. Είμαστε λαϊκό κι όχι ταξικό κόμμα. Πιστεύω στο φιλελευθερισμό με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο που νοιάζεται για τους αδύναμους, σεβόμενο την επιχειρηματικότητα, χωρίς ασυδοσία», σημείωσε.

Σαμαράς

Για τις σχέσεις του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ψυχρότητα και εξακολουθούν να είναι καλές και φιλικές. Μας συνδέει κοινωνική και πολιτική σχέση».

Τσίπρας

Για τον κ. Τσίπρα είπε: «Δε με νοιάζει αν θα φύγει ή θα μείνει ο κ. Τσίπρας, αλλά να αλλάξουν οι πολιτικές του. Η κυβέρνηση έχει παραδοθεί πλήρως στους δανειστές. Δεν ακούσαμε ούτε ένα όχι. Μου αρέσει ένας σταλινικός και μαρξιστής να κάνει ιδιωτικοποιήσεις... Χιούμορ κάνω, αλλά η εφαρμοσμένη πολιτική δείχνει τα ψέματα που έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας. Χωρίς να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χάνει την κοινωνική του βάση και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σοσιαλδημοκρατική στροφή».

Παρουσίες

Παρόντες όπως προαναφέρθηκε στο ξενοδοχείο πολλά «γαλάζια» στελέχη της πόλης, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές νυν και πρώην: Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Ορφανός, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Μηνάς Σαμαντζίδης, που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη στήριξή του στον κ. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Μίλτος Τασούλης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο Γιάννης Ιωαννίδης και περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του, δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, όπως ο Γιάννης Καραγιάννης του Λαγκαδά και ο Διαμαντής Λιάμας της Βόλβης (χτες είχε συναντηθεί με τους υπόλοιπους), οι κ.κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Στράτος Σιμόπουλος, Τάσος Κονακλίδης, Νίκος Καραχάλιος, τα στελέχη των ΝΟΔΕ που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, αυτοδιοικητικοί που εξελέγησαν στην αντιπολίτευση δήμων και πολλά στελέχη από τη Μακεδονία.