Skip to main content

Μεϊμαράκης: Ο Καμμένος με λέει υπόδικο, εγώ τον λέω κατάδικο

Το τι σκοπεύει να πράξει η Νέα Δημοκρατία εάν σχηματίσει κυβέρνηση, ανέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ - Επίθεση σε Τσίπρα, τι απάντησε σε Καμμένο

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «φέσωσε» τη χώρα κατά 90 δισ. ευρώ, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε στις κατηγορίες του Πάνου Καμμένου, ενώ εξήγησε το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα, εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «θέλουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συλλογική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι: «Μπορούμε να βρούμε με τη διαχωριστική γραμμή λογικό – παράλογο λύσεις σε πολλά ζητήματα, που δεν έχουν να κάνουν με δεξιό – αριστερό, αλλά ένα πλαίσιο κοινής λογικής. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πράγματα επιστημονικής λογικής που δεν έχουν να κάνουν με δεξιό –αριστερό. Κι αυτό θέλω να γίνει πριν τις εκλογές».

«Όλα αυτά μπορούμε να τα συμφωνήσουμε κι ας είναι εκείνος πρωθυπουργός, αν το θέλει», είπε και στην συνέχεια πρόσθεσε: «το ότι μπορεί να μην είμαι εγώ, δεν σημαίνει ότι θα είναι και ο Τσιπρας, μπορεί να είναι κάποιος άλλος που τον εμπιστευόμαστε. Ξεχάστε ότι είπα να είμαστε πρώτο κόμμα και πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Όταν το λέω ψευτράκο, μπορώ να τον δεχτώ ως πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση που θα συμμετάσχω κι εγώ;».

Αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εναντίον του στο debate, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι όλα αυτά έχουν απαντηθεί και κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. ότι δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα, αποδίδοντας καταρχήν τις κινήσεις του κ. Καμμένου στο γεγονός ότι «βλέπει ότι δεν μπαίνει στη Βουλή και κοντεύει να τρελαθεί».

Επί της ουσίας των ισχυρισμών του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι οι πληρωμές του υπουργείου Αμυνας δεν γίνονται απλά επειδή ο υπουργός πάει και βγάζει λεφτά από κάποιο χρηματοκιβώτιο αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία, με έλεγχο των τιμολογίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες «σφιχτές» διαδικασίες. «Δεν με κατηγορεί για μίζα αλλά λέει γιατί πλήρωσα...», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η πληρωμή δεν είναι νόμιμη γιατί παραλαμβάνει τον άλλο μήνα ο υπουργός το “Ωκεανός”. Να βγει ο υπουργός να πει αν είναι νόμιμη ή παράνομη. Γιατί δεν βγαίνουν να το πουν», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση των υποβρυχίων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο κ. Καμμένος είναι αυτός που φαίνεται ως συνομιλητής του Aκη Τσοχατζόπουλου στο ημερολόγιό του.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το ερώτημα γιατί ενώ μπορούσε ο κ. Καμμένος να ζητήσει η σχετική δικογραφία με 50 υπογραφές να πάει στην Ολομέλεια, δεν το έκανε. «Τώρα το θυμήθηκε αλλά δεν βλέπει ότι η κοινή γνώμη έχει καταλάβει τι να μην πω τώρα, είναι ο κ. Καημένος, πώς τον λένε…», είπε συγκεκριμένα.

«Με είπε υπόδικο, εγώ τον λέω κατάδικο. Εχει τρεις καταδίκες», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης επιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο και το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο κ. Καμμένος στο debate, για τον οποίο είπε ότι δεν είναι δεξιός αφού συνεργάζεται με τον Αλέξη Τσίπρα σε αριστερή πορεία και όχι για συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σχετικά με το ασφαλιστικό και την ανεργία, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως ζητά συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για τη λύση αυτών των ζητημάτων.

«Έχουμε αλλάξει 7 πρωθυπουργούς από την αρχή της κρίσης. Δεν μπορεί ανά πεντάμηνο να αλλάζει η κυβέρνηση. Έχουμε μπροστά μας 3 ωφέλιμα χρόνια, χωρίς εκλογές. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας που εκείνος έφερε στη χώρα, τις οποίες δεν τις πιστεύει, ενώ εμείς τις είχαμε ξεκινήσει, και γενικά να φέρουμε επενδύσεις, για να έρθουν θέσεις εργασίας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν έχει μαγικές λύσεις, «δεν πρόκειται όλα αυτά να γίνουν γρήγορα», υπογράμμισε. Ανέφερε ακόμα ότι « δεν είναι κόλπο εξυπνάδας η συνεννόηση. Στην τρικομματική με χιλιάδες αγανακτισμένους απ’ έξω από τη Βουλή, ως πρόεδρος της Βουλής, κατάφερα να συνθέσω όλες τις απόψεις. Δεν είναι κόλπο τακτικής, υπάρχει εγγύηση από την προηγούμενη θητεία μου».

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε πρόωρες εκλογές με αποτέλεσμα η ΝΔ να μην ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, σημειώνοντας πως «μέχρι τότε, είχαμε κάνει πράγματα, είχαμε κάνει βηματάκια.». «Ο ελληνικός λαός είχε να συγκρίνει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με το συννεφάκι με τις υποσχέσεις Τσίπρα»,  αναφέροντας την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά 13ης σύνταξης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «είχε αρχίσει να μειώνεται αργά και σταθερά η ανεργία», ενώ αναφέρθηκε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη διατήρηση του ΕΚΑΣ.

Σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση του Αλ. Τσίπρα με τους δανειστές υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση δεν κρίνεται μόνο από το πόσο καιρό διαπραγματεύομαι, αλλά από το αποτέλεσμα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός «μας φέσωσε 90 δις».  

Τόνισε, επίσης ότι η ΝΔ δεν ψήφισε το μνημόνιο αλλά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  «Μήπως δεν έχουν καταλάβει πόσα παίρνει η χώρα από την Ευρώπη;», αναρωτήθηκε στην συνέχεια.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι η ΝΔ άνοιξε την συζήτηση, σημειώνοντας ότι «τώρα γίνεται πιο επιτακτικό να το δούμε, αφού φεσωθήκαμε 90 δις.»

«Τα κόμματα στις δημοκρατίες εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες κι έχουν καλές και κακές στιγμές», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «οι ιδεολογίες εκφράζονται μέσα από τα κόμματα. Και η ΝΔ 40 χρόνια τώρα, έχει βάλει λιθαράκι στην πρόοδο, κι ας έχει κάνει λάθη».  

Τόνισε ακόμα ότι η ΝΔ έχει ευθύνες για τα λάθη τα οποία όπως είπε τα αποδέχεται, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε συλλήβδην όλα τα κόμματα».


Για το παλιό και το νέο



«Ο 40άρης θέλει να πετάξει όλους τους παλιούς. Δεν είναι επειδή είμαι νέος πετάω όλα τα παλιά στα άχρηστα. Συνδυάζω το νέο με την εμπειρία των παλιών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Πήγε ως άπειρος στη Ρωσία και ζήτησε χρήματα. Δεν ήξερε ότι είχαμε πάει κι εμείς; Χαζοί είμαστε;» Υπάρχουν νέοι με γερασμένα μυαλά και γέροι με νεανικά, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τα σχόλια τύπου «αυτοφωράκιας» αυθόρμητα και ότι είναι αργκό της δικηγορίας, ενώ προσάπτει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει κολλήσει ποτέ ένσημα στη ζωή του. «Αν το είχε κάνει, θα ήξερε ότι δεν είναι κακό. Είναι μια λέξη που μπορεί να χρησιμοποιείται πολύ. Όλοι το ξέρουμε», τόνισε.


Εκλογές και ποσοστά



«Τα ποσοστά των εκλογών δε σημαίνει ότι είναι κι αυτά βάσει των οποίων δημιουργούνται τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «βδομάδα με βδομάδα η ΝΔ πείθει και πείθει περισσότερο. Πριν από μια βδομάδα αν λέγαμε ότι η ΝΔ το πάει σε ντέρμπι, θα γέλαγαν όλοι. Τώρα προβληματίζονται. Ρωτάνε, θέλουν να μάθουν. Αν ήταν μεγαλύτερη η προεκλογική περίοδος θα ήμασταν πρώτοι».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν θέλει διάλογο και ότι δεν θέλει οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια. «Τον ρώτησα γιατί πάει σε εκλογές αφού ξέρει και δεν μου απαντούσε», είπε σημειώνοντας ότι «πήγε με 251 ψήφους, τόσες πολλές που ζαλίστηκε…»

«Αν δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία και πήγαινε σε εκλογές, ίσως του έβρισκα έναν δημοκρατικό λόγο για εκλογές. Τώρα που φέσωσε το λαό, τι θέλει; Επικύρωση;», αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι πολίτες δεν ξέρουν ακόμα τι έχει ψηφίσει ο Τσίπρας και μετέφερε όλα αυτά που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες για μετά τις εκλογές. Γι’αυτό τον λέω πονηρούλη».

«Έφερε τη συμφωνία, είναι 40 χρονών και σου λέει θα βρω κάποιον άλλο να την υλοποιήσει», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ο Μεϊμαράκης όταν θα αναλάβει την πρωθυπουργία θα προσπαθήσει να συνεννοηθεί»


Πρόγραμμα και στόχοι



Στόχος του, όπως είπε, είναι να ξεμπλοκάρει τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν κολλήσει, για να έρθουν δουλειές και χρήματα. Παράλληλα, θέλει να σχηματίσει Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και όπως είπε καλεί και τον κ. Τσίπρα να συμμετέχει αν δεν είναι στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει επίσης μέχρι τον Φλεβάρη να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις ώστε όπως είπε «να προχωρήσουμε, να κερδίσουμε και από τους πόρους»

Στο Ασφαλιστικό, σημείωσε πως δεν μπορεί αμέσως να κάνει κάτι, όπως και για το δημογραφικό, γιατί θέλει κίνητρα και

Τέλος, για τα υφεσιακά μέτρα είπε ότι υπάρχει περιθώριο για να γίνει συζήτηση. Είναι δύσκολα τα χρόνια που έρχονται, αλλά πιστεύω ότι με κανόνες και σταθερότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα θα επιδιώξω να μην έχουν οι όμορες χώρες χαμηλότερο συντελεστή, αλλιώς γιατί να έρθουν οι χώρες εδώ;».