Skip to main content

Μεϊμαράκης: Κάναμε έργο, να κριθούμε από αυτό...

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, το διακύβευμα των εκλογών αλλά και την τουρκική προκλητικότητα μιλά στη voria.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

"Κάναμε έργο, να κριθούμε από αυτό", τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη του στη voria.gr ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο πολίτης γνωρίζει πολύ καλά τι έγινε με το επίδομα εργασίας, το ΕΚΑΣ, την ανεργία, την αγροτική σύνταξη, τη στήριξη των πολυτέκνων και των τριτέκνων. Οπότε θα κρίνει από αυτό.
Ο υπουργός εθνικής άμυνας μιλά ακόμη για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, το διακύβευμα των εκλογών αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και τη μετανάστευση. 
Η συνέντευξη έχει ως εξής:


Πώς θα πείσετε τον πολίτη ότι πρέπει να σας ξαναψηφίσει, όταν παραδέχεστε πως δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε τα σημαντικότερα προβλήματα του, επί πεντέμιση χρόνια;Μήπως το ερώτημα που είχε θέσει ο Μιχάλης Λιάπης είναι όντως υπαρκτό;

Πάγια τακτική μου είναι να μην σχολιάζω δηλώσεις συναδέλφων. Όμως, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ με την δήλωσή του ότι δεν θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκβίασε εκλογές, δημιουργήθηκε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, καθώς έπρεπε τους προσεχείς μήνες να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό και μόνον αυτό οδήγησε τον Κώστα Καραμανλή στη μεγάλη και σωστή απόφαση για τις εκλογές. Από εκεί και πέρα πιστεύω και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι πολίτες, η ΝΔ έκανε πολύ σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια. Θα σταθώ ιδιαίτερα στην οικονομική και κοινωνική μας πολιτική, καθώς αποτελούν το διακύβευμα των εκλογών. Το έργο που έγινε είναι πολυδιάστατο και ουσιαστικό.
Μειώσαμε την άμεση φορολογία. 3,3 εκατομμύρια έλληνες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ άμεσο φόρο χάρη στην αύξηση του αφορολογήτου από τα 10.000 στα 12.000 ευρώ. Διπλασιάσαμε το ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ ήταν στα 111 ευρώ το 2003 και το διπλασιάσαμε στα 230 ευρώ από 1.1.2008.
Διπλασιάσαμε τη βασική αγροτική σύνταξη σε 800.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Η βασική αγροτική σύνταξη ήταν το 2003 στα 170,8 ευρώ και τη διπλασιάσαμε από 1.1.2008 στα 330 ευρώ. Με το νόμο 3518/06 δώσαμε τη δυνατότητα σε 400.000 αγρότες από 55 έως 65 ετών να πάρουν βασική σύνταξη που δεν θα την εδικαιούντο εάν δεν γινόταν αυτή η ρύθμιση. Επεκτείναμε το παραπληγικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 559 ευρώ το μήνα, σε 20.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
Δώσαμε λύση στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τα πανωτόκια που χρέωναν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα 64.000 πολίτες να ξεφύγουν από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν οδηγηθεί. Όλες οι πολύτεκνες μητέρες δεν πληρώνουν εφεξής φόρο στο επίδομα που λαμβάνουν από το κράτος. Με το νόμο 3385/05 αποκαταστήσαμε τη συνέχιση των συντάξεων χηρείας σε χιλιάδες γυναίκες των οποίων οι συντάξεις είχαν διακοπεί με την μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία. Δώσαμε το δικαίωμα σε χιλιάδες πολίτες που δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη γιατί δεν είχαν συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα, να εξαγοράσουν τα ένσημα που τους έλειπαν και να συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας. Από τα 311 ευρώ έφτασε στα 404 ευρώ από 1.1.2008 ώστε να σταθεροποιηθεί στο 55% του βασικού μισθού. Επίσης, αυξήθηκε το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ κατά 40%. Για τις τρίτεκνες οικογένειες: Ανάμεσα σε άλλα, δίνονται εφάπαξ 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά, ισχύει 100% απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων, παρέχεται μείωση φόρου αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών που συντηρεί κάθε φορολογούμενος. Χορηγείται γονική άδεια και στον πατέρα υπάλληλο. Αναγνωρίζεται και στον πατέρα, το δικαίωμα χορήγησης μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου των εννέα μηνών, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα υπάλληλος. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στο μοναδικό γονέα υπάλληλο των μονογονεϊκών οικογενειών. Σε περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω, προβλέπεται να χορηγείται στους υπαλλήλους άδεια ανατροφής τριών μηνών, με πλήρεις αποδοχές. Λύσαμε το ασφαλιστικό των τραπεζών. Όλα αυτά τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Γνωρίζει και κρίνει.
Η κήρυξη των πρόωρων εκλογών έφερε και πάλι στο φως το σενάριο της συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων. Πόσο είναι πιθανό κατά την άποψή σας; Μπορείτε να συνυπάρξετε με το ΠΑΣΟΚ ακόμη και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την προώθηση συγκεκριμένης ατζέντας θεμάτων;
Είμαι σταθερά υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτές είναι που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας. Άλλωστε όποτε δοκιμάστηκαν στην χώρα μας τέτοια σχήματα απέτυχαν. Δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι έλυσαν. Από εκεί και πέρα ειδικά με το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε απλά πράγματα, αν θέλετε σε καταστάσεις που οι απόψεις μας ταυτίζονται. Κορυφαίο παράδειγμα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την προσεχή άνοιξη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και συμφωνεί, όπως και εμείς, στο να είναι εκ νέου Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας, με τυχοδιωκτικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι θα προκαλέσω πρώτα εκλογές και μετά θα τον ψηφίσω. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν τέτοιες πολιτικές στρατηγικές, που βάζουν πάνω απ’ όλα το κομματικό όφελος και συμφέρον, δεν μπορεί να υπάρξει με το ΠΑΣΟΚ ένα μίνιμουμ συναίνεσης και συνεννόησης. 
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κορυφώθηκε, για πρώτη φορά, εν μέσω καλοκαιριού. Η οδός των παραστάσεων διαμαρτυρίας φαίνεται ότι δεν οδηγεί πουθενά. Μήπως εμείς ως Ελλάδα, κάτι δεν κάνουμε καλά ώστε επιτέλους η Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες καλής γειτονίας;
Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας. Και μένουμε αταλάντευτοι σε αυτή την πολιτική. Η Τουρκία θα κληθεί να αποδείξει ότι κάνει πράξη τις διακηρύξεις της περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της και ότι ακολουθεί σταθερή πορεία συμμόρφωσης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται τα εθνικά θέματα. Έχει αποδείξει και αυτό δεν αμφισβητείται, πως ξέρει να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον.

Πρόσφατα ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε το φόβο για αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος. Τελικά είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου;
Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι γνωστό, συνεχώς μεγεθύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Η λύση του είναι δύσκολη και απαιτεί αντιμετώπιση με βάση: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό του διαφορετικού, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τις δυνατότητες της οικονομίας, την προοπτική πολιτικής ένταξης όσων είναι απαραίτητοι στη χώρα μας και θεμελιώνουν τέτοιο δικαίωμα και την απαίτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Η χώρα μας έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., έχοντας στηρίξει και υποστηρίξει την δυναμική της FRONTEX, της δύναμης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα. 
 

Business Story
Off