Skip to main content

ΜΜΘ:Μία βασίλισσα και ένας αυτοκράτορας στα μουσικά ίχνη του Βυζαντίου

Η συναυλία «Μουσικές στα ίχνη του Βυζαντίου» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Η βασίλισσα Θεοφανώ και ο αυτοκράτωρ Μιχαήλ θα υποδεχθούν τους θεατές, οι οποίοι στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν τη συναυλία «Μουσικές στα ίχνη του Βυζαντίου», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε δεδομένη τη στενή σχέση πολλών σημαντικών συνθετών και μουσικών της βυζαντινής περιόδου με την αυτοκρατορική εξουσία οι οργανωτές της εκδήλωσης εξασφάλισαν από το πολύτιμο βεστιάριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα κουστούμια των δύο προσωπικοτήτων της αυτοκρατορίας, οι μέρες και τα έργα των οποίων έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για θεατρικούς συγγραφείς.

Τα δύο κουστούμια –της Θεοφανώς του Γιώργου Ζιάκα και του Μιχαήλ του Γιάννη Μετζικώφ- φορεμένα σε κούκλες θα δίνουν τον δικό τους μεγαλόπρεπο τόνο στη συναυλία της ορχήστρας «POLIS Ensemble», που πραγματοποιείται με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χρήστου Τσιαμούλη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κομμάτια της παραδοσιακής μουσικής της Μικράς Ασίας (Καππαδοκία, Πόντος, Ιωνικά παράλια, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θράκη), που είναι η πλησιέστερη μουσική παράδοση που πατάει στα ίχνη του Βυζαντίου και επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Επίσης, θα ακουστεί λόγια μουσική συνθετών που έζησαν και δημιούργησαν στην Πόλη και τη Σμύρνη από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα. Θα τραγουδήσουν η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Χρήστος Τσιαμούλης.

Η τριήμερη πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» περιλαμβάνει επίσης επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο βυζαντινός πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τις 9.30 το πρωί, καθώς και Πατριαρχική – Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών.