Skip to main content

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η ύφεση στην οικονομία

Να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος ζητά από την κυβέρνηση η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλίας.

Η οικονομία βρίσκεται σε μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών(ΣΘΕΒ) χθες το βράδυ στη Λάρισα.

Κατά τον κ. Σαχινίδη ο προϋπολογισμός του 2010 είναι η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας που στοχεύει:

• στην ανάταξη της οικονομίας
• στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης
• στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και ενός νέου προτύπου ανάπτυξης
• στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος
• στην ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες, στους Ευρωπαίους εταίρους, στις διεθνείς αγορές.

Με τον προϋπολογισμό του 2010, τόνισε ότι η κυβέρηση θέλει  να γίνει η αρχή
για την ανάταξη της οικονομίας, για μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, για το νοικοκύρεμα του κράτους. Ο κ. Σαχινίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ξεκινά  τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση, τη φορολόγηση και την οικονομία.

Γνωστοποίησε ότι για τη παιδεία προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ. Στην υγεία πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ.
Για την ανάπτυξη προβλέπεται αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων  πάνω από 4% του ΑΕΠ για να επιταχυνθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, για να στηριχθεί η πράσινη ανάπτυξη.

Για την απασχόληση, σημείωσε, ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων, μείωση του ελλείμματος κατά 7,8 δισ. ευρώ, που  θα προέλθει τόσο από την ενίσχυση των εσόδων όσο και από τη μείωση των δημοσίων δαπανών.Τόνισε ότι στα έσοδα θα υπάρξει μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες και κατέχοντες, ενώ αναφερόμενος στις δαπάνες είπε ότι  θα υπάρξει εξορθολογισμός και ανακατανομή τους για να στηριχθούν οι προτεραιότητές μας όπως η παιδεία, η υγεία, η πράσινη ανάπτυξη, η στήριξη της απασχόλησης, η κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία.

Στόχος της κυβέρνησης πρόσθεσε είναι τα καθαρά έσοδα του  τακτικού προυπολογισμού του 2010 να αυξηθούν κατά 4,5 δισ. ευρώ και να ανέλθουν σε 53,650 δισ. από 49,2 δισ. ευρώ.  Επίσης, ανέφερε ότι η κύρια πηγή αύξησης των καθαρών εσόδων είναι η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 3,7 δισ. που θα προκύψει από:

• Την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τον περιορισμό  της φοροδιαφυγής (1,2 δισ. ευρώ)
• Το νέο πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας και τις αυξήσεις σε ορισμένους ΕΦΚ – τσιγάρα, ποτά (1,5 δισ. ευρώ)
• Την εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης (1 δισ. ευρώ)
Οσον αφορά την αναδιάταξη δαπανών και φορολογικών βαρών για τη στήριξη της οικονομίας και την αναδιανομή τόνισε ότι αυτή θα υλοποιηθεί ως εξής:
• Μείωση καταναλωτικών δαπανών κατά 24% (850 εκατ.), αλλά αύξηση του ΠΔΕ στο 4,2% του ΑΕΠ (800 εκατ.)
• Μείωση των επιχορηγήσεων διαφόρων φορέων (120 εκατ.), αλλά αύξηση του επιδόματος ανεργίας 5% (100 εκατ.)
• Κατάργηση της απόσυρσης (400 εκατ.), αλλά αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση (κατά 1 δισ. μαζί με ΠΔΕ)
• Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών (500 εκατ.), αλλά επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων και αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ.)
• Εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες (1 δισ.) για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (1 δισ.)
• Αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά (250 εκατ.), για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία (70 εκατ.) και την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ.) Βάζει τις βάσεις για την ανάταξη της οικονομίας.


Από την πλευρά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Ρώμνιος τόνισε ότι η  νέα κυβέρνηση απαιτείται να επιδείξει αποφασιστικότητα προχωρώντας μπροστά χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ακόμη και αν απαιτηθεί να συγκρουσθεί. Η κατάσταση της οικονομίας κατά τον κ. Ρώμνιο καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη άμεσων μέτρων, που δεν θα είναι πάντα εύκολα και αρεστά. Επισήμανε την ανάγκη για αλλαγή, αλλαγή σε διαρθρωτικές αδυναμίες που εμφανίζει η χώρα. Ο ΣΘΕΒ προτάσσει ως άξονες αυτής της αλλαγής:

- Τη συνεπή και μόνιμη μείωση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας
- Τη  πραγματική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος
- Την αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας
- Την εκκίνηση ολοκληρωμένου προγράμματος για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
- Το άνοιγμα όλων των αγορών στον ανταγωνισμό
- Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως μοχλό ανάπτυξης του τόπου
- Την άμεση δημιουργία αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.