Skip to main content

Μεγαλώνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας

Γιατροί και ειδικοί σε θέματα διατροφής ζητούν από τους πολιτικούς να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες στον αγώνα εναντίον της παχυσαρκίας

Πολλά παιδιά στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως μέρα της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη σε δώδεκα χώρες, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιττών κιλών λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και τροφών πλούσιων σε λιπαρά.

«Η παχυσαρκία μπορεί να έχει επιπτώσεις για την εμφάνιση τουλάχιστον άλλων 20 έως 40 ασθενειών», ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρείας κατά της Παχυσαρκίας Ματίας Μπλούχερ σημειώνοντας επιπλέον: «Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα μπορεί μόνο να επιλυθεί εάν ληφθούν και πολιτικά μέτρα».

Προβληματίζει ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων στη Γερμανία

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από έρευνες του Ινστιτούτου Robert Koch από το 2008 έως το 2011, τα δύο τρίτα των Γερμανών ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας. Στις γυναίκες το ίδιο ποσοστό ήταν μία στις δύο. Συνολικά, το ένα τέταρτο των ενηλίκων αντιμετώπιζε πρόβλημα περιττών κιλών, με την τάση να είναι αυξητική. Στα παιδιά και τους εφήβους το 16% είχαν περιττά κιλά, ενώ το 6,3% θεωρούνταν υπέρβαροι. Τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται διπλάσια σε σχέση με τη δεκαετία του 1980 και του 1990.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι πολλά τρόφιμα που κυκλοφορούν στη Γερμανία για παιδικές και εφηβικές ηλικίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Όπως σημειώνει η οργάνωση Foodwatch σε δική της έκθεση, η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων έχει την τάση να προσφέρει κακής ποιότητας πρόχειρο φαγητό στους νέους, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε τα πιο υγιεινά διατροφικά προϊόντα να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και φθηνότερα.

Φόρος ζάχαρης ή καλύτερη διατροφική εκπαίδευση;

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να νομοθετησεί  με στόχο να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα ήταν η επιβολή επιπρόσθετου φόρου για αποδεδειγμένα ανθυγιεινά τρόφιμα. Ήδη στη Γαλλία επιβάλλεται ειδικός φόρος για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά. Και η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να ακολουθήσει το γαλλικό παράδειγμα, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της εμφανίζεται πιο διστακτική, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να επιφέρει στην πράξη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αντίθετα σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Υγείας το βάρος πρέπει να πέσει κυρίως στην εκπαίδευση και τη δημιουργία μιας υγιεινής διατροφικής κουλτούρας, που να είναι προσιτή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεδομένου μάλιστα ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας απαντάται κυρίως σε παιδιά και εφήβους που προέρχονται οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Dpa/ Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle