Skip to main content

Μεγαλώνει η καχυποψία των δανειστών για τις τράπεζες

Στις τάξεις των δανειστών επικρατεί η εντύπωση ότι έχει επέλθει ένα είδος μορατόριουμ ανάμεσα στις τράπεζες και στους κακοπληρωτές οφειλέτες,

Εξαιρετικά αρνητικές ήταν και παραμένουν οι σχέσεις των δανειστών της χώρας με τις ελληνικές τράπεζες και τον εδώ επιχειρηματικό κόσμο. Κορυφαίος τραπεζίτης, μας έλεγε νωρίς σήμερα ότι «στις τάξεις τους, επικρατεί η εντύπωση ότι έχει επέλθει ένα είδος μορατόριουμ ανάμεσα στις τράπεζες και στους κακοπληρωτές οφειλέτες, σε βάρος της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων τους».

Το πρόβλημα είναι ότι τα νομικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν την αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση που σημειώνεται σε αυτό το μέτωπο να τους κάνει να νιώθουν δικαιωμένοι εκ του αποτελέσματος. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα είναι από μικρή έως ανύπαρκτη.

Το κλίμα γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστο, αν συνυπολογισθούν και οι σχέσεις εχθρότητας που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με πολλούς από τους ξένους επενδυτές. Είναι ενδεικτική η περίπτωση με τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική.  Ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, αναφερόμενος στο θέμα της Eldorando Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, έκανε λόγο για «παιχνίδια» με την τιμή της μετοχής της μητρικής εταιρίας στον Καναδά.

Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα, οι Καναδοί να δυσαρεστηθούν ακόμα περισσότερο για την ελληνική τους επένδυση και τις προοπτικές της. Το χειρότερο; Κανείς δεν ξέρει πως αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.