Skip to main content

Μεγάλο ξένο pension fund ψάχνει να επενδύσει στην Ελλάδα

Στην Αθήνα βρίσκεται κορυφαίο στέλεχος του νορβηγικού pension fund, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη στο είδος του και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως

Στην Αθήνα βρίσκεται κορυφαίο στέλεχος του νορβηγικού pension fund, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, στο είδος του και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Όπως έλεγε σε πηγή της Voria.gr, που τον συνάντησε, «για φέτος έχουν προς επένδυση περί τα 6 δις ευρώ» και αναζητούν ευκαιρίες (και) ανά την Ευρώπη. Στο εύλογο ερώτημα λοιπόν, αν θα επενδύσει και στην Ελλάδα, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Μόνο αν ο νέος αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης στη χώρα σας, συμφωνήσει με τη λύση του ασφαλιστικού». Ενδεικτική του πόσο καλά γνωρίζουν πλέον την ελληνική πραγματικότητα όλοι οι ξένοι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν «καεί» με τις εξελίξεις εντός συνόρων και τώρα φροντίζουν να πάρουν τα μέτρα τους.

Όπως άλλωστε εξήγησε και ο ίδιος, σε διαφορετική περίπτωση, «δεν υπάρχει λόγος εμπλοκής στην χώρα σας». Αν και η αλήθεια είναι ότι στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι συγκεκριμένοι Νορβηγοί συμμετείχαν, αλλά περιορισμένα, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως είχαν την δυνατότητα να μπουν δυνατά στην ελληνική περίπτωση, αν έκριναν ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για να το κάνουν.

Ο διαχειριστής του νορβηγικού pension fund θα μείνει στην Ελλάδα για μερικές μέρες ακόμα, για να πάρει «μυρωδιά» της κατάστασης μόνος του, μέσα από τα ραντεβού που έχουν κανονίσει να κάνει με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αν πεισθεί να βάλει κεφάλαια στη χώρα θα είναι μια μεγάλη κίνηση, που εκτός από ουσιαστικό, θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα.