Skip to main content

Μεγάλο το κόστος γραφειοκρατίας στη Βουλγαρία

Το συνολικό κόστος της επιβάρυνσης διοικητικού χαρακτήρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 103 εκατ. λέβα.
Το συνολικό κόστος της επιβάρυνσης διοικητικού χαρακτήρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 103 εκατ. λέβα, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας, κ. Τράιτσο Τράικοβ, προσθέτοντας ωστόσο πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου θα σημάνει την ελάφρυνση της σχετικής επιβάρυνσης κατά 1/4 ή κατά 26 εκατ. λέβα περίπου.

«Από το σύνολο των 360 νόμων και κωδίκων οι 128 έχουν σχέση με το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί η διοικητική επιβάρυνση. Τριάντα τρεις νόμοι και οι νομοθετικές πράξεις που πηγάζουν από αυτούς, οι οποίοι εισάγουν αποκλειστικά εθνικές απαιτήσεις στο επιχειρείν, έχουν ήδη αξιολογηθεί», επεσήμανε ο κ. Τράικοβ, συμπληρώνοντας πως «Το συνολικό ύψος των διοικητικών δαπανών που προέρχονται από τη νομοθεσία αυτή ξεπερνάει τα 161 εκατ. λεβ. Τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν στη μείωσή τους κατά 20% έως το 2012.

Προς το παρόν αξιολογούνται 20 ακόμα νομοθετικές πράξεις, ενώ στους σχεδιασμούς μας περιλαμβάνεται πρόσθετη μείωση της συνολικής διοικητικής επιβάρυνσης κατά 15%».

Οι υψηλότερες διοικητικές δαπάνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα προβλέπονται στο Νόμο περί Υγείας (23,4 εκατ. λέβα), ενώ κατά επιμέρους υπουργεία η μεγαλύτερη διοικητική επιβάρυνση εντοπίζεται στο υπουργείο Υγείας (39% του συνόλου) και ακολουθούν τα υπουργεία Γεωργίας (26%) και Εσωτερικών (20%).

Οι κυριότερες τροποποιήσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου περί επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να οδηγήσουν στην πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής των προβλεπόμενων στοιχείων, υποστηρίζει ο υπουργός.