Skip to main content

Μεγάλο πλήγμα από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών στην Κ.Μακεδονία

Συνολικά έχουν γίνει 6.000 θανατώσεις ζώων που έχουν προσβληθεί από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών. Μείζον πλήγμα για την κτηνοτροφία της περιοχής

Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί η κτηνοτροφία της χώρας και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας από την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, που οδήγησε μέχρι σήμερα στις θανατώσεις χιλιάδων ζώων και συγκεκριμένα σε 6.000 στους έξι από τους επτά νομούς της περιοχής, εξαιρουμένης της Πιερίας.

Η διαδικασία της θανάτωσης ζώων είναι μάλιστα σε εξέλιξη ακόμη και σήμερα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Φάνης Παπάς, στην Πέλλα θανατώθηκαν ήδη 700 ζώα και πρόκειται να θανατωθούν άλλα 210 ενώ σε περίπτωση που βρεθεί θετικό ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή θα θανατωθούν άλλα 500. Στην Ημαθία θανατώθηκαν 228 ζώα και εντός της εβδομάδας θα θανατωθούν άλλα 400. Μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη θανατώθηκαν 253 ζώα, στη Χαλκιδική 1.115, στις Σέρρες 3.017 και στο Κιλκίς 25 ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα. Ωστόσο εμβολιασμοί έγιναν στο ζωικό κεφάλαιο και των επτά νομών.

Το θέμα για την Κεντρική Μακεδονία είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού στην περιοχή καταγράφεται το 70% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ενώ οι θανατώσεις στη Χαλκιδική έφτασαν στο 20% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου (σε βοοειδή πάντα) του νομού.

Μάλιστα, ο κ. Παπάς συνεχάρη τους ιδιώτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι με δικά τους έξοδα προμηθεύτηκαν περίπου 90.000 εμβόλια για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, ενώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί εμβόλια με δικούς της πόρους και μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο της ζήτησε να δώσει κάποια εμβόλια και σε άλλες περιφέρειες!

Το θέμα έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο ως εισηγητής ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, με υπογραφές των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μούρνος πρότεινε εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα, εντατικοποίηση των αεροψεκασμών και των προγραμμάτων απεντόμωσης για να μη μεταδίδεται η ασθένεια και ζήτησε παρέμβαση στην ΕΕ, ώστε να ασκήσει πιέσεις στις γειτονικές χώρες για να εφαρμόσουν προγράμματα εμβολιασμών του ζωικού τους κεφαλαίου, αλλά και μέριμνα για την επαρκή προμήθεια εμβολίων και τη λειτουργία διακρατικού κέντρου παρακολούθησης μεταδοτικών ζωονόσων.