Skip to main content

Μεγάλο πλιάτσικο στο ανακυκλώσιμο υλικό του δήμου Θεσσαλονίκης

Ρούχα και παπούτσια στο νέο σχέδιο ανακύκλωσης του δήμου. Ανοδικά η ανακύκλωση παρά την πειρατεία στους μπλε κάδους. Αναλυτικά τα στοιχεία για το 2014

Περίπου 3.300 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού εκλάπησαν το 2014 από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης από τα παράνομα κυκλώματα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1/5 των απορριμάτων που ανακυκλώνονται συνολικά στον κεντρικό δήμο της πόλης.

Και όλα αυτά την ώρα που η δημοτική αρχή δίνει αγώνα, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης από το 10% στο 20% έως το τέλος του 2015.

Η ανακύκλωση στον δήμο Θεσσαλονίκης, παρά το τεράστιο πλήγμα που έχει επιφέρει το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων, ακολουθεί ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, Θανάση Παππά καθημερινά συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη από 300 έως 320 τόνοι σκουπιδιών. Το 2013 μαζεύτηκαν συνολικά 110.296 τόνοι σκουπιδιών, από τους οποίους οι 14.041 τόνοι ήταν μέσα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Το 2014 οι υπηρεσίες του δήμου συνέλεξαν 112.134 τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων οι 16.431 είναι της ανακύκλωσης.

Το ανακυκλώσιμο υλικό το 2013 ήταν σε ποσοστό 8,7% ενώ το 2014 στο 9,4%. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι αυξήθηκε το ποσοστό των υπολειμμάτων στους μπλε κάδους (υλικό που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και κατευθύνεται στο ΧΥΤΑ), γεγονός που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, στην κλοπή του ωφέλιμου υλικού από τα κυκλώματα πειρατείας. Το 2013 τα υπολείμματα ήταν σε ένα ποσοστό της τάξης του 32% και το 2014 αυξήθηκε στο 36,6%, ενώ τα παλαιότερα χρόνια ήταν κάτω από το 30%.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η ανακύκλωση, η δημοτική αρχή σχεδιάζει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τοn Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Καθαριότητας επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση. Μεταξύ αυτών είναι και η ανακύκλωση των ρούχων – παπουτσιών – υφασμάτων σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης καθώς και ρεύμα συλλογής και επεξεργασίας/επαναχρησιμοποίησης ογκωδών, επίπλων, αποβλήτων ξύλου.

Εξάλλου, η ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων είναι μέσα στους 12 άξονες «στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων 2014-2020» του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η συνεργασία με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις σε θέματα επαναχρησιμοποίησης-προώθησης στην αγορά δευτερογενών υλικών και αγαθών. «Στόχος είναι να διευρύνουμε το φάσμα των ανθρώπων που ασχολούνται με την ανακύκλωση. Προς αυτή την κατεύθυνση οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι η μαγική λέξη» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.