Skip to main content

Mεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σημαντικό θέμα είναι η Δακοκτονία, για την οποία ζητείται η αύξηση των πιστώσεων αφού μετά τις πυρκαγιές οι εκτάσεις με ελιές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των νέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση 1.820 φάκελοι υποψηφιότητας (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 750, Π.Ε. Αχαΐας 430 και Π.Ε. Ηλείας 640).

Tο θέμα αυτό απασχόλησε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έγινε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, κατά την οποία έγιναν μια σειρά από προτάσεις σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και θα τεθούν από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο θέμα των νέων αγροτών έχει δοθεί προυπολογισμός για την Περιφέρειά μας 24.700.000 ευρώ, όμως θα πρέπει να υπάρξει μία αύξηση της πίστωσης, αφού τα χρήματα αυτά επαρκούν μόλις για 1.200 Νέους Γεωργούς και χρειάζονται κι άλλα χρήματα ώστε να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και θα αξιολογηθούν θετικά προς ένταξη.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αγρότες για το θέμα του εξηλεκτρισμού αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κάποιο σχετικό πρόγραμμα.

Σημαντικό θέμα που αφορά τη Δυτική Ελλάδα είναι η Δακοκτονία, για την οποία ζητείται η αύξηση των πιστώσεων, αφού μετά τις πυρκαγιές οι εκτάσεις με ελιές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Επίσης, τέθηκε στο επίκεντρο η επίσπευση της έκδοσης της προβλεπόμενης Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα καθορίζει και θα εξειδικεύει τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες με τον ν. 4456/2017 (αρθ. 46) για ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια Εγγειοβελτιωτικών έργων, ενώ ζητείται και η εκχώρηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, καθόσον εκχωρήθηκαν αιφνιδίως και οι αρμοδιότητες για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες, ιδίως τους νέους ανθρώπους που στρέφονται στην παραγωγή και για αυτό ζητάμε περισσότερους πόρους, ώστε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς επίσης και οι Κώστας Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Δριβίλας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Παναγιώτης Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Μητρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Τρύφων Φωτόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, εκ μέρους της ΕΥΔ/ΕΠ οι Άλκηστις Σταθοπούλου, Θανάσης Πετρόπουλος, Γιάννα Φαναριώτου, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος.