Skip to main content

Μεγαλύτερες ποινές ζητά ο εισαγγελέας για την Energa-Hellas Power

Ο Γρηγόρης Πεπονής ζητά να επιβληθούν οι αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ποινές, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Αυστηρότερες ποινές στους καταδικασθέντες για την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa-Hellas Power ζητά με έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Πεπόνης κρίνει ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασαν 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση των δύο εταιριών, εξέδωσαν μία επιεική απόφαση, τόσο με την αναγνώριση ελαφρυντικών -που απομάκρυνε κάποιους από αυτούς από την ισόβια κάθειρξη- όσο και στον υπολογισμό των ποινών που επέβαλαν.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εκτιμά ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων», και ζητά τη "διόρθωση" της πρόσφατης απόφασης ως προς τα σκέλη των ποινών, αλλά και των ελαφρυντικών. Έτσι ζητά να επιβληθούν οι "αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ποινές", χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η έφεση του εισαγγελέα αναμένεται να εκδικαστεί με την έφεση των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 4 έως και 21 έτη σε 11 κατηγορούμενους, διατάσσοντας για τρεις από αυτούς τη φυλάκιση τους. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, ήταν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Με την αναγνώριση ελαφρυντικών το δικαστήριο ουσιαστικά "έσπασε" τα ισόβια.

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί, μετά την εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.
Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η απόφαση για το πως και που θα διατεθούν τα 103 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί από λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση (δείτε αναλυτικότερα εδώ).