Skip to main content

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για απάτες ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι δράστες υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών και πραγματοποιούσαν διαδικτυακές συναλλαγές από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Μεγάλη επιχείρηση για τις απάτες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποιήθηκε για ένα δεκαήμερο, από τις 6 έως τις 16 Ιουνίου, σε 26 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της EUROPOL.

Πρόκειται για τη δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την οποια εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις απάτης στο διαδίκτυο. Η μία περίπτωση αφορούσε υποκλοπή και παράνομη επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων πιστωτικών καρτών.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε συλληφθεί 30χρονος, ο οποίος σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών είχε πραγματοποιήσει πλήθος διαδικτυακών συναλλαγών, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω στοιχεία, συνολικής αξίας τουλάχιστον 8.000 ευρώ. Για τη δεύτερη περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι υπέκλεψαν τα στοιχεία πιστωτικών καρτών δύο Ελλήνων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν, μέσω διαδικτύου, αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικής αξίας περίπου 3.000 ευρώ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 6 έως 16 Ιουνίου 2017, με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών, Τραπεζικών Ιδρυμάτων και εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υποστηρικτικό ρόλο είχε ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κολομβία, η Ισλανδία και η Γεωργία.

Σημειώνεται, ότι με πρωτοβουλία της Europol πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, όπου λαμβάνει μέρος και η χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CYBERALERT της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της EUROPOL.