Skip to main content

Μεγάλη αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών ένδυσης σε ΗΠΑ και Κίνα

Το 2015 ήταν μία καλή χρονιά για τον ευρωπαϊκό κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας. Αύξηση των πωλήσεων λιανικής αλλά και των εξαγωγών.

Καλή ήταν σε γενικές γραμμές η πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 2015, βασισμένη στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ένδυσης και Πλεκτικής Ελλάδος:

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 2,4% στο σύνολο της Ευρώπης. Αύξηση καταγράφηκε στις περισσότερες χώρες με εξαίρεση την Γαλλία, την Γερμανία και την Αυστρία όπου οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν στάσιμες.

Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 2,7% στην ένδυση και 1,3% στην κλωστοϋφαντουργία.
Επίσης, μετά από αρκετά χρόνια παρατηρείται έστω και ελαφρά αύξηση στην απασχόληση τόσο στην ένδυση +0,2% όσο και στην κλωστοϋφαντουργία +0,8%.

Ο μόνος δείκτης που καταγράφει μικρή μείωση είναι η παραγωγή. Η μείωση στην ένδυση ήταν 1,5% και στην κλωστοϋφαντουργία 0,7%.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 3,9% στην ένδυση και 3,2% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε ποσοστό 18,7%, ενώ ακολούθησε η Κίνα με ποσοστό 11,2%. Αντίθετα μεγάλη κάμψη 28% παρουσίασαν οι εξαγωγές προς την Ρωσία.

Τέλος, αύξηση κατά 9,6% κατέγραψαν και οι εισαγωγές. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εισαγωγές από το Μπαγκλαντές +23% και το Πακιστάν +17%.