Skip to main content

Μεγάλες ζημίες 42,9 εκατ. ευρώ για την ΕΒΖ

Εκτιμήσεις οτι στην επόμενη χρήση θα αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα στην ΕΒΖ και θα εισέλθει στην κερδοφορία.
Ζημιογόνος για την ΕΒΖ απέβη η χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2009, καθώς οι ζημίες προ  φόρων ανήλθαν σε 38,3εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 464.493 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, οι ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διογκώθηκαν σε 42,9εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις  είναι 199,8εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,7%   σημείωσε η ΕΒΖ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Δαρνάκας στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα voria.gr.

Ο κ. Δαρνάκας παραδέχθηκε ότι   "πάγωσαν" οι διαπραγματεύσεις  της ΕΒΖ με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία διακίνησης ζάχαρης  Eurosugar και με την ιταλική SFIR. Κατά τον κ. Δαρνάκα, το deal σταμάτησε λόγω προβλημάτων της Eurosugar. Στόχος της EBZ ήταν η σύσταση από κοινού με τη Eurosugar εταιρίας εμπορίας ζάχαρης στα Βαλκάνια και κατεργασίας ακατέργαστης ζάχαρης στην Ελλάδα και ήταν πιθανό να αξιοποιηθεί το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδος. Διευκρίνισε ότι η ΕΒΖ συνεχίζει να συνεργάζεται εμπορικά με τον όμιλο της Eurosugar.

Για τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΕΒΖ ο κ. Δαρνάκας επεσήμανε ότι επιβαρύνθηκαν από την έκτακτη εισφορά της εταιρίας στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης Ζάχαρης ΕΕ, ύψους 17,9 εκατ. ευρώ και από το κόστος αδράνειας -7,5 εκατ. ευρώ ετησίως- των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης, που επρόκειτο να μετατραπούν σε μονάδες βιοαιθανόλης, αλλά παραμένουν ανενεργά, μετά το «ναυάγιο» του σχετικού διαγωνισμού.  Στις ζημίες συνέβαλε και το μπόνους προς τους παραγωγούς, συμπληρώνει.

Ο κ. Δαρνάκας εκτιμά ότι στην επόμενη χρήση θα αρχίσει να αντιστρέφεται  το κλίμα στην ΕΒΖ και ότι η εταιρία θα εισέλθει στην κερδοφορία. Ως θετική έκβαση επισημαίνει την τάση των αγροτών να επανέλθουν   στην τευτλοκαλλιέργεια. Τη νέα περίοδο ευελπιστεί ότι θα καλλιεργηθούν περίπου 240.000 στρέμματα και η παραγωγή θα καλύψει τον στόχο της εθνικής ποσόστωσης, που είναι 158.750 τόνοι ζάχαρης.

Οσον αφορά την αξιοποίηση των δυο εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης, που είναι απενεργοποιημένα, παραδέχεται ότι η κρίση φρενάρει, τα όποια σχέδια δράσης σε νέους τομείς, όπως τη βιοαιθανόλη. Αναλυτικά τα σχέδια της εταιρίας και η μέχρι σήμερα πορεία της θα εξεταστούν στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ Α.Ε., που θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή  16 Οκτωβρίου στις 11.00, στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς στη  Θεσσαλονίκη.