Skip to main content

Μεγάλες οικονομικές απώλειες για τις αεροπορικές

Αεροπορικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Γαλλία έχουν πληγεί σοβαρότατα μετά από τις σωρηδόν ματαιώσεις πτήσεων που οφείλονται στην εξάπλωση της ηφαιστειακής τέφρας.
Αεροπορικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Γαλλία έχουν πληγεί σοβαρότατα μετά από τις σωρηδόν ματαιώσεις πτήσεων που οφείλονται στην εξάπλωση της ηφαιστειακής τέφρας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, οι απώλειές της από τις ματαιώσεις πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

«Ακυρώσαμε περίπου 400 πτήσεις μέχρι χθες», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρείας, Εντ Μπάστιαν, και επεσήμανε ότι η Delta από σήμερα θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τις μισές πτήσεις της από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι λίαν συντόμως, εντός 3 έως 5 ημερών, το ποσοστό των πτήσεων θα επανέλθει στο 100%.

Ο κ. Μπάστιαν ανέφερε ότι η εταιρεία θα κάνει επιπλέον πτήσεις κυρίως με προορισμό το νότιο τμήμα της Ευρώπης, δηλαδή Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ προγραμματίστηκαν και επιπλέον πτήσεις για όσους επιθυμούν να πετάξουν εκτός Ευρώπης.

Τέλος, επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στον εναέριο χώρο των αεροδρομίων των Χήθροου και Φρανκφούρτης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ερβέ Νοβελί υπολόγισε σήμερα ότι το έλλειμμα που προέκυψε λόγω της ηφαιστειακής τέφρας για τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στη Γαλλία ανέρχεται στα "200 εκατομμύρια ευρώ κάθε ημέρα".

"Οι εταιρείες υπολογίζουν στα 150 εκατομμύρια ευρώ την επίδραση και οι τουριστικοί πράκτορες στα 30 εκατομμύρια, στους οποίους μπορούμε να προσθέσουμε και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες", δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός.

"Κάθε ημέρα που περνάει το κόστος αυξάνεται κατά περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Ο υφυπουργός συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού, των οποίων η δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από την ηφαιστειακή τέφρα, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους που η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους στηρίξει.

Ο Γάλλος υφυπουργός επεσήμανε αρκετούς από τους τρόπους με τους οποίους θα δοθεί βοήθεια, όπως οι ενισχύσεις με μετρητά.

Μία ακόμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα με επαγγελματίες του κλάδου, μετά από την οποία ο υφυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα σειρά μέτρων.

Όσον αφορά στις άμεσες επιδοτήσεις που ζητούν οι αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Νοβελί σημείωσε ότι αποτελούν αντικείμενο ενός "αυστηρού πλαισίου από τις Βρυξέλλες".
"Θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες.
Τίποτα δεν εμποδίζει το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει, αλλά προς το παρόν δε βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο", πρόσθεσε ο κ. Νοβελί.