Skip to main content

Μεγάλα οφέλη για τη Βόρεια Ελλάδα από προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων

Πρωτοβουλίες όπως αυτή του υπουργείου Άμυνας μπορούν να συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη της ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

του Αθανάσιου Σαββάκη*

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να οργανώσει πριν από λίγες ημέρες από κοινού με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη ημερίδα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι οι επιχειρηματίες του βορειοελλαδικού τόξου ήταν πετυχημένη. Στην ημερίδα μίλησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, αφού άλλωστε επρόκειτο για δική του πρωτοβουλία και δική του προτροπή προς τον ΣΒΒΕ για συνδιοργάνωση.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης που βιώνει τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας ήταν εκτός από πρωτόγνωρη και αποδοτική. Οι επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου παράγουν προϊόντα σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, άρα με αυστηρές προδιαγραφές. Διαθέτουν μεγάλη γκάμα πιστοποιημένων, τυποποιημένων, ελκυστικά συσκευασμένων και διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, από τρόφιμα μέχρι υψηλή τεχνολογία. Με δυο λόγια είναι ανταγωνιστικές.

Δικαίως, λοιπόν, ευελπιστούν σε συνεργασία τους με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να καλύψουν ένα μέρος από τις πωλήσεις που έχασαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Πέραν αυτού, αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη τιμή για τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος να συμμετέχουν στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Άλλωστε, πέραν της ανταγωνιστικότητας οι επιχειρήσεις αυτές κατά τεκμήριο διαθέτουν παραγωγική ευελιξία και είναι πανέτοιμες να ικανοποιήσουν και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Γι’ αυτό και εμφανίζονται έτοιμες να αναδεχθούν την πρόκληση των αυστηρών απαιτήσεων, που προφανώς έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράδειγμα προς μίμηση

Πρωτοβουλίες όπως αυτή του υπουργείου Άμυνας μπορούν να συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη της ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουν ότι εάν η πολιτική ηγεσία αντιληφθεί τις δυνατότητες συνεργασίας του κράτους με το εγχώριο παραγωγικό σύστημα, τότε μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία. Η προώθηση αυτών των συνεργασιών μπορεί να δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, ενώ με βεβαιότητα θα συμβάλλει στη διατήρηση των υφιστάμενων, κάτι εξόχως σημαντικό την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, αξιοποιεί την παραγωγική δυναμική της χώρας και συμβάλλει στην επανεκκίνηση της βιομηχανίας στην Περιφέρεια.

Το παράδειγμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλουν να το ακολουθήσουν και τα άλλα «παραγωγικά υπουργεία» σε άλλο, βέβαια, επίπεδο. Να φροντίσουν –και να προσέξουν- για την ανάπτυξη συνεργιών ανάμεσα στις πολιτικές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θα πρέπει, επιτέλους, να δουν «ολιστικά» το θέμα της έμπρακτης υποστήριξης του εγχώριου επιχειρείν -και ειδικά της εγχώριας παραγωγικής βάσης- ώστε να μη παρατηρούνται φαινόμενα πρωτοβουλίες που λαμβάνουν υπουργεία να αποδεικνύονται στην ουσία ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

*Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος