Skip to main content

Kleemann: Mega επενδυτικό project για νέο εργοστάσιο στην Κίνα (φωτο)

Νέο εργοστασιακό συγκρότημα κατασκευάζει ο Όμιλος στο Κουνσάν, κοντά στο υφιστάμενο. Πρώτη αγορά σε πωλήσεις η Αυστραλία και δεύτερη η Ρωσία.

Η νέα επένδυση που πραγματοποιεί ο όμιλος Kleemann στην Κίνα, ύψους 15 εκατ. δολαρίων ή περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, κάνει να φαίνεται συγκριτικά πολύ μικρή η πρώτη παραγωγική επένδυση των 2 εκατ. ευρώ, όταν η ελληνική πολυεθνική ξεκινούσε το 2011, στο Κουνσάν (Κunshan) της ανατολικής Κίνας, να κατασκευάζει ανελκυστήρες για την αγορά της Ασίας.

Η Kleemann, που το 2017, για μία ακόμη χρονιά, πέτυχε αύξηση ενοποιημένων πωλήσεων αλλά και κερδών, συνεχίζει την ανοδική της πορεία έχοντας  ρίξει το βάρος της αναπτυξιακής της προσπάθειας στη διεθνή αγορά. Ο όμιλος που εκτιμάται ότι πέρυσι ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 130 εκατ. ευρώ ( έναντι 116 εκατ. το 2016), εμφανίζει εντυπωσιακό δυναμισμό στη διείσδυση σε καινούργιες για αυτόν αγορές, όπως αποδεικνύεται με την περίπτωση της Αυστραλίας που μόλις μετά τρία χρόνια από την ίδρυση της εκεί εμπορικής θυγατρικής, ήρθε το 2017 πρώτη αγορά σε πωλήσεις, με εκτιμώμενο τζίρο στα 15,2 εκατ. ευρώ.  

Ωστόσο η πλέον πολλά υποσχόμενη αγορά για τον Όμιλο είναι η ασιατική, όπως αποδεικνύεται στη περίπτωση της Kleemann China, που πέρυσι σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις της, στα 9,1 εκατ. ευρώ, από 4,7 εκατ. ευρώ το 2016 ενώ αύξηση καταγράφηκε και στις εξαγωγές, που έφτασαν περίπου τα 2 εκατ., έναντι των 1,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Για το νέο μεγάλο επενδυτικό project στο βιομηχανικό πάρκο του Κουνσάν, η Voria.gr ρώτησε τον αναπληρωτή δ/νοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή της Kleemann κ. Νίκο N. Κουκούντζο.

«Στο νέο συγκρότημα, όπως άλλωστε και στο εργοστάσιο που λειτουργούμε στο Κουνσάν από το 2011, θα κατασκευάζονται μηχανικοί ανελκυστήρες. Όμως πλέον, με τις πρόσθετες δυνατότητες που θα έχουμε, προσθέτουμε περισσότερα ολοκληρωμένα συστήματα στους μικρούς οικιακούς που κατασκευάζουμε. Στο νέο συγκρότημα θα παράγονται ανελκυστήρες και για υψηλά κτήρια κατοικιών, αλλά και για εμπορικά κέντρα και κτήρια γραφείων. Σε αυτή τη χρονική περίοδο ο Όμιλος έχει ρίξει επενδυτικά το βάρος στην Κίνα καθώς το εγχείρημα δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση του εργοστασίου αλλά και την υποστήριξή του από σύγχρονα συστήματα οργάνωσης και διαχείρισης», τόνισε ο κ. Κουκούντζος.

Αυτό το νέο εργοστασιακό συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 2017, θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2019 και θα μπει σε παραγωγική λειτουργία στα μέσα της χρονιάς, έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα να διαθέτει ένα πύργο δοκιμών, ύψους 100 μέτρων, καθιστώντας δυνατή την κατασκευή ανελκυστήρων, μεγάλων ταχυτήτων για πολύ υψηλά κτήρια. Με το νέο εργοστάσιο οι αναπτυξιακές προοπτικές του Ομίλου στην Ασία διευρύνονται. Η παραγωγή στο καινούργιο συγκρότημα θα ξεκινήσει από τις 3.000 πλήρη συστήματα με στόχο να αυξηθεί στις 5.000 σε διάστημα διετίας,  παρέχοντας τη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών σε Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ και φυσικά στην κινεζική αγορά.

Η αδιάλειπτη αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου αποτυπώνεται σε πωλήσεις και κέρδη, όπως επίσης στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και στις θυγατρικές του εξωτερικού, μα και στην ανάληψη μεγάλων έργων σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά λοιπόν ο όμιλος Kleemann απασχολεί full time 1.369 άτομα προσωπικό, έχοντας προσθέσει στο ανθρώπινο δυναμικό του περί τα 100 άτομα μέσα στο 2017.

Οι top αγορές του Ομίλου

Το 2017 ήταν επίσης η χρονιά που «άνοιξε βήμα» και πάλι η ρωσική αγορά. Οι τέσσερις top αγορές για τον Όμιλο, ήταν η αυστραλιανή, όπως προαναφέρθηκε,  με δεύτερη τη ρωσική με 12,785 εκατ. ευρώ τζίρο, τρίτη την ελληνική με 11,817 εκατ. ευρώ και τέταρτη την βρετανική με τζίρο 9,519 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ποσά των πωλήσεων, είναι τα εκτιμώμενα.

Η ελληνική αγορά το 2017 ήταν ουσιαστικά στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά ανοδικά κινήθηκαν και μάλιστα πέραν του αναμενόμενου, οι πωλήσεις σε Ιράν και Σαουδική Αραβία, κυρίως με συστήματα για επαγγελματικά κτήρια, εμπορικά κέντρα.

Η Kleemann, έχει μέγεθος και διεθνή ανάπτυξη γιατί διαχρονικά επενδύει συστηματικά στο R&D, όπως και στην κατάρτιση και ανέλιξη του προσωπικού της. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, της επιτρέπουν να παίρνει μεγάλα έργα που ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας.

Τέτοια μεγάλα έργα που εκτελεί είναι:

- Διεθνές aεροδρόμιο στην πόλη Τουρκμεναμπάντ στo Τουρκμενιστάν. Συνολική αξία έργου: 1.112.000 δολάρια. Το έργο περιλαμβάνει 26 ανελκυστήρες και 9 κυλιόμενες σκάλες

- Σιδηροδρομικός σταθμός στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Συνολική αξία έργου: 599.100 ευρώ.Το έργο περιλαμβάνει 6 κυλιόμενες σκάλες

- TatMall στην Τεχεράνη, Ιράν. Συνολική αξία έργου: 7,7 εκ δολάρια. Το έργο περιλαμβάνει 110 κυλιόμενες σκάλες και 43 ανελκυστήρες.

- 2420 HNO Curacao (NOBO Hospital) στο Curacao της Καραϊβικής. Συνολική αξία έργου: ~000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει 11 ανελκυστήρες και 4 κυλιόμενες σκάλες.