Skip to main content

Με την Ωδή Αμφιπόλεως στο δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης

Μία σημαντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της Αμφίπολης καταλήγει στην διοργάνωση του 1ου Τουριστικού Συμποσίου Δυτικού Παγγαίου.

Η κοινωνία των πολιτών της Αμφίπολης, δεν θα αφήσει να ξεθωριάσει η σημαντική ανακάλυψη στον Τύμβο Καστά αλλά είναι αποφασισμένη να πιέσει για την συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών, την αξιοποίηση του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού και μνημειακού πλούτου της περιοχής και, εν κατακλείδι, την τουριστική ανάπτυξη του Δυτικού Παγγαίου.

Τα ανωτέρω τονίστηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 1ου Συμποσίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικού Παγγαίου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου σε Αμφίπολη, Πρώτη Σερρών και Νέα Φυλή του Δήμου Αμφίπολης, σε τρία διαφορετικά σημεία γιατί, όπως τονίστηκε, η Αμφίπολη, παρά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα μνημεία που έχει, δεν διαθέτει χώρους κατάλληλους για να φιλοξενήσουν συνεδριακές εκδηλώσεις.

Όπως τόνισε η υφυπ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κόλλια- Τσαρουχά, στην περίπτωση του Συμποσίου, οι ενεργοί πολίτες προηγήθηκαν και οι θεσμοί ακολούθησαν, καθώς την ιδέα, την πρωτοβουλία και το βάρος της διοργάνωσης, σήκωσε, με μία μεγάλη προσπάθεια που εκκίνησε μόλις τον Φεβρουάριο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φυλής.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία βρήκε υποστηρικτές όχι μόνο στο ΥΜΑ-Θ και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, αλλά και από επτά φορείς – πανεπιστήμια, τοπική αυτοδιοίκηση και κέντρα πολιτισμού – ενώ 11 επιχειρήσεις και φορείς το χρηματοδοτούν, μεταξύ αυτών το υπ. Τουρισμού, ο fedHATTA και το club Serres for UNESCO.

O πρόεδρος του Συμποσίου, δικηγόρος Δημήτριος Γαρούφας, μίλησε για την αναξιοποίητη τουριστικά Αμφίπολη, παρότι  από το 437 π.Χ. και για περισσότερα από 1200 χρόνια αποτέλεσε το μητροπολιτικό κέντρο στην ευρύτερη,  διαθέτει πλούσιο μνημειακό απόθεμα και από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, πολλά αξιοθέατα σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και διατρέχεται από δύο ποταμούς.

Στόχος των διοργανωτών είναι η πρότυπη ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, στόχος πιο εύκολα επιτεύξιμος επειδή στο Δυτικό Παγγαίο δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές. «Θέλουμε οι επισκέπτες να μένουν 2-3 ημέρες στην περιοχή και όχι 1-2 ώρες, όπως συμβαίνει σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους», τόνισε ο κ. Γαρούφας.

Την υποστήριξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην πρωτοβουλία, υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Αλ. Θάνος, υπογράμμισε ότι πρέπει να δομηθεί ένα τουριστικό προϊόν για την περιοχή, καθώς ως το 2022 ο εναλλακτικός τουρισμός προβλέπεται ότι θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει , το κλασικό προϊόν «ήλιο και θάλασσα», σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ.

Τόσο η κ. Κόλλια- Τσαρουχά, όσο και ο κ. Θάνος, αναφέρθηκαν στην εξασφάλιση 2,5 εκατ. ευρώ, συνολικά, για την περιοχή, από το διασυνοριακό Interreg (1,5 εκατ) και το ΕΣΠΑ (1 εκατ. ευρώ), προκειμένου να γίνει η διαμόρφωση του Τύμβου Καστά, να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το μνημείο, αλλά και για να γίνει ευκολότερα προσβάσιμη και επισκέψιμη η περιοχή.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo κ. Τζήκας ο οποίος είπε ότι η Έκθεση υποστηρίζει την διοργάνωση, αφ’ ενός γιατί στηρίζει ευρύτερα τις πρωτοβουλίες που αφορούν τον πολιτισμό και, αφ’ ετέρου, επειδή οι εκθεσιακοί της συνεργάτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν το εμπόριο συναντά τον πολιτισμό.

Τέλος, στη διοργάνωση αναφέρθηκαν αναλυτικά ο κ. Γιώργος Μακουσιάρης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου και, ο κ. Χρήστος Τσερβένης, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της 2ης ημέρας, κατά την οποία θα γίνουν οι εισηγήσεις κατά θεματική ενότητα και, το απόγευμα, τα παράλληλα Εργαστήρια.

Το Συμπόσιο θα ανοίξει το βράδυ της 30ης Ιουνίου, με καλλιτεχνική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης, ενώ οι κυρίως εργασίες της δεύτερης ημέρας θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο και αίθουσες του Γυμνασίου Πρώτης Σερρών. Τα συμπεράσματα του Συμποσίου θα παρουσιαστούν την Κυριακή 2 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Νέας Φυλής Σερρών.

Οι διοργανωτές θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για τουριστική ανάπτυξη του Δυτικού Παγγαίου και στη συνέχεια να εξειδικεύσουν με στοχευμένα θεματικά συνέδρια.