Skip to main content

Με τη δεύτερη δικαιώθηκε ο Τσιότρας για την υπόθεση Hellecon‏

Απαλλάχθηκε ο πρώην περιφερειάρχης και άλλοι 14 κρατικοί υπάλληλοι για την υπόθεση παράνομης μεταβίβασης μετοχών της «Ελληνικοί Αγωγοί ΑΕ- Hellecon»

Με δεύτερο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης απαλλάσσονται 14 κρατικοί υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν για απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Ανάμεσα τους,ο πρώην περιφερειάρχης  Γιώργος Τσιότρας, υπάλληλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και πέντε προϊστάμενοι - εφοριακοί της ΦΑΕ ΔΟΥ οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν, μαζί με τρεις ιδιώτες, για την παράνομη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας "Ελληνικοί Αγωγοί ΑΕ- Hellecon".

Οι κατηγορούμενοι υπέβαλλαν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο που αναίρεσε το πρώτο βούλευμα  και παρέπεμψε την υπόθεση προς νέα κρίση στο ίδιο δικαστικό συμβούλιο,με διαφορετική σύνθεση δικαστών. Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Κοντακτσή, το δεύτερο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης τελικά απήλλαξε όλους του κρατικούς υπαλλήλους, παραπέμποντας μόνο τους τρεις ιδιώτες- διαχειριστές της εταιρείας σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

"Η συμπεριφορά όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων ήταν σύννομη και σύμφωνη με το υπηρεσιακό τους καθήκον ενώ δεν προκύπτει καμία συμμετοχή τους και με οποιαδήποτε μορφή στην ανωτέρω πράξη της απάτης από κοινού" αναφέρεται στο υπ' αριθμόν 463/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.Όπως επίσης, ότι "οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΦΑΕ Δ.Ο.Υ ενήργησαν στα πλαίσια ασκήσεως των καθηκόντων τους".

Ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι λοιποί κρατικοί υπάλληλοι αρχικά κατηγορήθηκαν ότι εισηγήθηκαν, ενέκριναν ή δεν έλεγξαν τη μεταβίβαση του 75% των μετοχών της εταιρείας στον "στρατηγικό" επενδυτή Χρήστο Πετραλείφη ο οποίος τελικά αποδείχτηκε αφερέγγυος, καθώς δεν κατέβαλε το χρηματικό ποσό της εξαγοράς, ενώ είναι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Επίσης παραπέμπονται να δικαστούν η πρώην πρόεδρος της "Ελληνικοί Αγωγοί ΑΕ" κι ακόμη ένας ιδιώτης που υπέβαλε αίτηση για έγκριση της μεταβίβασης μετοχών από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανώνυμη εταιρεία υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο, έχοντας ως υποχρέωση να λειτουργεί επί πέντε συνεχόμενα έτη, μέχρι το 2006, απασχολώντας συνολικά 30 εργαζόμενους. Για το σκοπό αυτό επιχορηγήθηκε  με συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, η παραγωγική δραστηριότητα σταμάτησε το 2004 και από τότε έπρεπε να ανακληθεί η άδεια της εταιρείας και να επιστραφεί μέρος της ληφθείσας επιχορήγησης. Αντ' αυτού εγκρίθηκε η πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου που επέφερε ζημιά 450. 451 ευρώ, στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.