Skip to main content

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλούν τους τελωνειακούς τα Επιμελητήρια

Να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου η απεργία των τελωνειακών να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική, απειλεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, αν δεν δοθεί λύση έως τις αρχές τις επόμενης εβδο
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) πήρε σειρά στον άτυπο κατάλογο των φορέων που αντιδρούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών, απειλώντας ότι, αν δεν δοθεί λύση έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου η απεργία να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική.

Ειδικότερα, δια στόματος του προέδρου της ΚΕΕ και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Γεωργίου Κασιμάτη, τα επιμελητήρια υπογραμμίζουν ότι «δε θα μείνουν θεατές ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης και για το λόγο αυτό εξετάζουμε την άμεση δικαστική διεκδίκηση του χαρακτηρισμού της απεργίας αυτής ως παράνομης και καταχρηστικής, εφόσον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δε δοθεί λύση».

«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν, κλάδος δημοσίων υπαλλήλων, που δε συγκαταλέγεται στους αδικημένους - κάθε άλλο μάλιστα -, αγνοεί την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας μας, την οποία δείχνουν αντίθετα να κατανοούν εργαζόμενοι με πολύ μικρότερες απολαβές και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Κασιμάτης.

Παράλληλα κατηγορεί τους τελωνειακούς ότι «θέτουν κυριολεκτικά σε ομηρία μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και μέσω αυτών και εργαζομένων που αγωνίζονται να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές, μέσα στη γενικευμένη ύφεση».

«Είναι προφανές ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία όλοι οφείλουμε να υποβληθούμε σε θυσίες για την επιθυμητή ανάκαμψη, σημαίνουν απεμπόληση κάθε κοινωνικής ευαισθησίας και προσβλέπουν στην ικανοποίηση στενών συντεχνιακών συμφερόντων. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε πλέον - και μέχρι να εισέλθει η οικονομία μας σε φάση ανάκαμψης - την πολυτέλεια να ανεχόμαστε οι λίγοι να δυσχεραίνουν τη νόμιμη δραστηριότητα των πολλών και να αποδομούν, έτσι, την οικονομική ή και κοινωνική ζωή (βλ. απεργία λιμενεργατών, μπλόκα αγροτών κ.λπ.)», αναφέρει.

Προσθέτει, δε, ότι η απεργία έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, αφού πληθώρα προϊόντων, αρκετά από τα οποία είναι ευαίσθητα, παραμένουν στοιβαγμένα στα λιμάνια, στις αποθήκες, στα τυποποιητήρια και δεν μπορούν να εξαχθούν. «Εκτός από το έντονο πρόβλημα που έχει προκληθεί στη διακίνηση των καυσίμων, περίπου 2000 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς) εισαγωγής – εξαγωγής ημερησίως δε φτάνουν στον προορισμό τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς «οι συνθήκες αυτές αποτελούν ουσιαστικά ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την εθνική οικονομία».