Skip to main content

Με περισσότερους από 80.000 επισκέπτες κλείνει η Έκθεση Βιβλίου

Μόνο την Πέμπτη (πρώτη μέρα της έκθεσης) το ποσοστό αύξησης επισκεπτών που επίσημα καταγράφηκε ξεπέρασε κατά 63% την αντίστοιχη περσινή μέρα.

Στην πλέον επιτυχημένη από την έναρξη της διοργάνωσης της μέχρι σήμερα το βράδυ που ολοκληρώνεται, εξελίχθηκε η 14η Διεθνής Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης την οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις επισκέφθηκαν περισσότεροι από 80.000 βιβλιόφιλοι.

Μόνο την Πέμπτη (πρώτη μέρα της έκθεσης) το ποσοστό αύξησης επισκεπτών που επίσημα καταγράφηκε ξεπέρασε κατά 63% την αντίστοιχη περσινή μέρα ενώ στο σύνολο των ημερών διοργάνωσης καταγράφηκε αύξηση που ξεπερνά το 35%, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Η συνεχιζόμενη και κορυφούμενη οικονομική - αλλά κυρίως η κοινωνική και πνευματική κρίση - φαίνεται πως διαμορφώνει πλέον νέες ανάγκες για στροφή του ευρύτερου κοινού σε πνευματικά "προϊόντα" όπου αναζητά τις εξηγήσεις -αν όχι τις "λύσεις" στα όποια προβλήματά του. Σε περιόδους ευμάρειας το κοινό "καταναλώνει" απλώς, ενώ οι περίοδοι κρίσεων (πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών) η Τέχνη και η πνευματική δημιουργία βρίσκουν "έδαφος" καλλιέργειας αλλά και "κατανάλωσης", σχολίαζε γνωστός συγγραφέας στο περιθώριο της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (από τους εκδότες) αύξηση του ενδιαφέροντος (αγοραστικού και ενημερωτικού) σημειώθηκε για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια στα δοκίμια -σε ποσοστό αισθητά υψηλό - γεγονός που αποδεικνύεται κι από την εντυπωσιακή συμμετοχή του κοινού σε εκδηλώσεις -συζητήσεις για κοινωνικά, ευρωπαϊκά, θρησκευτικά, πολιτικά ζητήματα κι όχι τόσο σε ζητήματα αμιγώς λογοτεχνικά ή "προσωπικά" (με τη συμμετοχή ενός και μόνο συγγραφέα-σταρ) .

Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου οι οργανωτές συζητούν ήδη την επόμενη...

Οι στόχοι για την (οικονομικά εξασφαλισμένη ήδη όπως ανακοινώθηκε και στην έναρξη της φετινής , με κονδύλια των ΕΣΠΑ) , 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που διαμορφώνονται με βάση τη θετική εμπειρία της φετινής είναι:

-Η διοργάνωση να γίνει νωρίτερα (στα τέλη Απριλίου του 2018 - σε ημερομηνίες πέριξ των εκδηλώσεων του προγράμματος "Αθήνα -Παγκόσμια πρωτεύουσα του Βιβλίου" , για τη διευκόλυνση των ξένων εκδοτών - που ορίστηκαν για το τριήμερο 23-25 Απριλίου του 2017 . Αναζητείται ήδη η τιμώμενη χώρα για την επόμενη διοργάνωση ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επέκταση του χώρου διοργάνωσης με ένα ακόμη περίπτερο (πιθανόν το 14 της ΔΕΘ).