Skip to main content

Με περίπου 100 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ από την αύξηση του ΕΦΚ

Σε περίπου 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, λόγω της επιβολής αυξημένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο, υποστήριξε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της εταιρίας, Α.Ζερβός.
Σε περίπου 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, λόγω της επιβολής αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, ενώ η εταιρία εκτιμάται ότι «θα μπορέσει μάλλον να το απορροφήσει εσωτερικά», χωρίς να το μετακυλήσει στα τιμολόγια.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί πετρέλαιο, κυρίως για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά.

Ο κ. Ζερβός, που τόνισε ότι το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, υποστήριξε ακόμη ότι η ΔΕΗ έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) συγκεκριμένες προτάσεις για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων του ρεύματος και βρίσκεται εν αναμονή απαντήσεων.

Σε σχέση με το ζήτημα, που προέκυψε προχθές, με την επιβολή του ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επιβάρυνση στους καταναλωτές, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι και η ΔΕΗ περιμένει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ για φέτος, ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι αυτό θα αρχίσει σταδιακά να υλοποιείται με την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο δίκτυο, στη διανομή, την έναρξη κατασκευής του σταθμού της Μεγαλόπολης, ένα κομμάτι δράσεων στον σταθμό του Αλιβερίου κ.ά..

Παράλληλα μέχρι το Μάϊο η ΔΕΗ, κατά τον ίδιο, θα έχει προετοιμάσει και τις πιο μακροπρόθεσμες επενδυτικές παρεμβάσεις της, μέσω της κατάρτισης του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση κατάργησης δύο γενικών διευθύνσεων στην επιχείρηση (Δυτικής Μακεδονίας και Επιτελικών Υπηρεσιών), ο κ. Ζερβός την απέδωσε σε αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της ΔΕΗ, που έχει όμως σχέση και με περικοπή κόστους.