Skip to main content

Με παλλαϊκή άμυνα και προκλητικές απειλές βαδίζει η Αλβανία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αναφερόμενος στην αναταραχή στα Βαλκάνια, απείλησε με αλλαγή συνόρων, αν δεν ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ.

Μιλώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών Ελλάδος, Ν. Κοτζιάς, αναφέρθηκε στην αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή, και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διδαχθούν, όλες οι πλευρές «κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης».  

Τέτοιου είδους δηλώσεις γίνονται όταν ο πολιτικός δεν έχει κάτι ουσιώδες να αναφέρει, ή γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, αλλά για πολλούς λόγους δεν θέλει να εκφραστεί. Εκείνο που θα έπρεπε να πει ο Ν. Κοτζιάς, αλλά δεν το επιτρέπει το «πολιτικώς ορθό», είναι ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ καλά θα κάνουν να συμμαζέψουν τους Αλβανούς, επειδή η φωτιά που ετοιμάζονται να ανάψουν -μπορεί και κατ’ εντολήν-  ίσως κάψουν και τα χλωρά, ενώ δεν ήρθε ακόμη η ώρας τους.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του, εμφανίστηκε προκλητικός και αναφερόμενος στην πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια και την «αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας» απείλησε με αλλαγή συνόρων, αν δεν ενταχθεί η Αλβανία στην Ε.Ε. Γνωστή τακτική. Στην Ελλάδα κάποτε οι δεξιοί επικαλούνταν τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Άλλαξαν τα πράγματα και αντικαταστάθηκε από τον κίνδυνο των χουντικών. Σήμερα, τις μονές ημέρες η κυβέρνηση ζητά να την σώσουν από τον Σόιμπλε, και τις ζυγές να την σώσουν από το ΔΝΤ.

Αυτή η παραπλανητική πολιτική, ενέχει και την έννοια του θράσους, στην περίπτωση του Έντι Ράμα, ο οποίος διαβλέπων ότι η Δύση επιδιώκει την μουσουλμανοποίηση των Βαλκανίων, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση συνεργασίας με την όντως χριστιανική Ρωσία, απλώνει τα πόδια έξω από το πάπλωμα, όπως κάνει και ο δάσκαλός του Ερντογάν. Μάλιστα, η στενή σχέση του με τον Ερντογάν, φάνηκε και από την απάντησή του στην ερώτηση «Δέχεστε πιέσεις για να κλείσετε διάφορα ιδρύματα τα οποία κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση ως μέρος των Γκιουλενιστών»; Προσέξτε τι -δεν- απάντησε: «Για εμάς, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ φιλικές, υπάρχει μια σχέση που χτίζεται συνεχώς». Απάντηση επί του ερωτήματος δεν υπήρξε.

Η Αλβανία είναι το κατάλληλο εργαλείο ισλαμοποίησης της περιοχής. Είναι η μόνη χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου που αποτελείται κατά βάση από μουσουλμανικό πληθυσμό, 70%, ενώ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι 40%, με έναν ιδιόμορφο τρόπο, λόγω του ότι υπάρχουν πολλά ισλάμ, και δεν είναι αυτό παράξενο, αφού πολλές είναι οι σέχτες που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχουν οι Αλβανοί ιδιοποιηθεί τις διδαχές του ισλάμ, πιστεύω όμως πως είναι ελάχιστοι οι πραγματικοί θρησκευόμενοι. Από το 1990 όμως, απελευθερωμένοι από τη φανατική κοσμικότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος, η νέα πολιτική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα του εθνικού αισθήματος των μουσουλμανικών κοινοτήτων και προχώρησε στην αποκατάσταση του ισλάμ. Τώρα, πάντως, το νέο αλβανικό ισλάμ συμμετέχει στον καθορισμό της ταυτότητας των Αλβανών και το αλβανικό καθεστώς εκμεταλλεύεται τον μουσουλμανισμό.

Ταυτοχρόνως, η Αλβανία προετοιμάζεται. Η υπουργός Άμυνας, Μίμι Κοδέλι, εγκαινιάζει «Γραφεία Κινητοποίησης» σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας. Πρόκειται για ίδρυση Πολιτοφυλακής, σε κάθε νομό, ως επικουρική των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έφεδροι, με την εμπειρία τους, είπε η Υπουργός, αποτελούν βασικό στοιχείο για το στρατό και είναι απαραίτητοι.

Προξενεί απορία ένα γεγονός στο Μαυροβούνιο, που μάλλον δείχνει ότι πρόκειται για άνωθεν μεθόδευση. Ενώ στα Σκόπια, υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην προοπτική να αναγνωριστεί η αλβανική γλώσσα ως επίσημη του κράτους (με επεισόδια προχθές στην Αχρίδα, μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, επειδή αναρτήθηκε σε δημόσια υπηρεσία ανακοίνωση στα αλβανικά), το Μαυροβούνιο, που έχει πολύ λίγους Αλβανούς, αναγνωρίζει τώρα ως επίσημη γλώσσα την αλβανική, σε περιοχές που οι Αλβανοί είναι άνω του… 5%! Περίεργο το σκεπτικό για μια μειονότητα τόσο ολιγομελή.

Κλείνοντας, σημειώνω τα επεισόδια και τον λιθοβολισμό εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που θέλησαν να παρακολουθήσουν προεκλογική ομιλία του Σέρβου πρωθυπουργού. Η οποία ματαιώθηκε, για να γλυτώσει και ο πρωθυπουργός τον λιθοβολισμό.

Μετά από όλα αυτά, πράγματι πιστεύει ο Ν. Κοτζιάς ότι θα λυθούν τα προβλήματα με «κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης»;